Китай розробляє радар, який може ефективно виявляти і відстежувати навіть F-22 Raptor
Китай розробляє радар, який може ефективно виявляти і відстежувати навіть F-22 Raptor

Китай розробляє радар, який може ефективно виявляти і відстежувати навіть F-22 Raptor

Китай розробляє радар, який може ефективно виявляти і відстежувати винищувачі-невидимки F-22 Raptor, що використовуються Сполученими Штатами і їхніми союзниками. Згідно з повідомленням South China Morning Post (SCMP), дослідники, які беруть участь у розробці радара, використовують китайську навігаційну супутникову систему BeiDou (BDS) для відстеження винищувачів-невидимок.

Дослідники також стверджують, що це економічно ефективний радар, який спирається на просту приймальну антену. Вони кажуть, що його можна використовувати майже в будь-якій точці Землі, і він також може залишатися непоміченим, оскільки не випромінює сигналів, які можуть видати його місцезнаходження.

Для подальшого забезпечення безперебійної роботи він має можливість змінювати частотні діапазони на Глобальну систему позиціонування (GPS), російську ГЛОНАСС або європейську Galileo. Ці діапазони можуть використовуватися радаром у місцях або ситуаціях, де BeiDou глушиться. BDS була самостійно розроблена і побудована Китаєм з урахуванням його національних потреб у сфері безпеки, економіки і соціальної сфери. Вона забезпечує цілодобове, всепогодне позиціонування для глобальних користувачів.

Що робить винищувачі-невидимки F-22 смертельними конкурентами в небі?

F-22 Raptor – це дивовижний літак, який з’явився на світ завдяки програмі передових тактичних винищувачів (ATF) часів холодної війни. Спочатку він був задуманий як протидія радянським винищувачам. Маневреність цього винищувача, виробленого компанією Lockheed Martin, не можна назвати інакше, як надзвичайною, балет потужності і точності, що робить його головним хижаком неба.

Однією з найвражаючіших особливостей винищувача є його невидимість, яка досягається в Raptor завдяки багатогранному підходу, який охоплює форму, матеріали і ретельний дизайн, в результаті чого винищувач практично не виявляється ворожими радіолокаційними системами. Кутова, гранована форма Raptor, відома як «малопомітна» або LO, спеціально розроблена для розсіювання радіолокаційних хвиль, мінімізуючи відбитий сигнал, який може виявити присутність літака.

Проте, якщо твердження китайських дослідників відповідають дійсності, цей плащ-невидимка, яким користується Raptor, може залишитися в минулому.

Згідно зі звітом SCMP, дослідники опублікували свою рецензовану статтю в журналі Національного університету оборонних технологій. Дослідницька група спеціально використала фотографію F-22 Raptor, щоб натякнути на те, що намагатиметься виявити радар. Крім того, дані свідчать про те, що ця ж технологія може бути використана Китаєм для виявлення інших малопомітних літаків, таких як F-35.

Якщо ці твердження вірні, то недорогий радар може також використовуватися іншими країнами світу для виявлення F-22 Raptor, F-35 та інших малопомітних винищувачів, що використовуються Заходом. У звіті SCMP також зазначається, що дослідники прагнуть зробити антистелс-радари доступнішими – ідея, яка має викликати занепокоєння у США та їхніх союзників.

Радарна система BeiDou використовує надзвичайно велику кількість супутників на орбіті, щоразу, коли вона виявляє літак-невидимку, створюється унікальне відлуння, яке можна проаналізувати, щоб передбачити місцезнаходження і рух винищувача, йдеться в документі.

Команда використовує метод «сліпого виявлення» з використанням одного каналу для виявлення малопомітних літаків, що робить радари дешевими у виготовленні і простими в експлуатації. Механізм включає використання передового алгоритму, вперше розробленого югославським вченим у 1991 році, для пошуку прихованих циклічних частот в електромагнітних сигналах.

Китайські дослідники адаптували цю формулу для власного використання, що дозволило виявляти сигнали малопомітних цілей.

Джерело матеріала
loader