Мороз проти лопатей: чи впливає холод на роботу вітрогенераторів
Мороз проти лопатей: чи впливає холод на роботу вітрогенераторів

Мороз проти лопатей: чи впливає холод на роботу вітрогенераторів

Тому науковці шукають способи, аби завадити впливу морозів на роботу вітрових турбін. Про це пише видання Euronews.

Як мороз впливає на роботу вітрогенераторів

Тисячі вітрогенераторів генерують електрику в найхолодніших регіонах планети – в Північному морі та Антарктиді. Загалом турбіни можуть витримати до -30 градусів за Цельсієм. Однак на самих лопатях може утворюватися лід, що впливає на ефективність установок. Крім того, скидання льоду з лопатей під час обертання може становити загрозу для людей навколо.

Зараз науковці шукають шляхи перешкоджання утворенню льоду на поверхні вітрогенераторів. Один із варіантів – система внутрішнього обігріву з використанням механічних пристроїв, рідин, циркуляції гарячого повітря або системи вібрації лопатей. Хоча раніше інженери намагалися впровадити ті засоби протидії замерзанню, які є дієвими щодо літаків. Однак в контексті протидії замерзанню лопатей вони виявилися малоефективними.

Вытрогенератори
Вітрогенератори / Фото Pexels

У Швеції, наприклад, впроваджують технологію покриття лопатей тонким шаром вуглецевого волокна, яке нагрівається, коли датчики виявляють загрозу обмерзання. Однак тривають пошуки й інших способів.

Вітрова енергетика залишається однією з найперспективніших у холодних регіонах та чи не єдиним ефективним джерелом відновлювальної енергії взимку. Ба більше, подекуди через посилення вітрів турбіни можуть генерувати значно більше енергії, ніж у теплі пори року.

Джерело матеріала
loader
loader