Стали відомі деталі ліквідації ватажка ХАМАСу
Стали відомі деталі ліквідації ватажка ХАМАСу

Стали відомі деталі ліквідації ватажка ХАМАСу

Про смерть ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара ізраїльтяни довідалися випадково: на його труп натрапила група військових, які оглядали місце обстрілу, де ліквідували кілька бойовиків.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

За Сінваром, який організував напад на Ізраїль 7 жовтня минулого року, ізраїльтяни за підтримки США полювали протягом року.

Проте він переховувався у мережі тунелів Гази, зрідка піднімався на поверхню і комунікував лише через курʼєрів.

Сінвара було вбито 16 жовтня неподалік від тунелю в частині Рафаха під назвою Таль-Аль-Султан, взятої під контроль ізраїльськими військовими.

Піхотинці з бригади ЦАХАЛу «Біслах», яка готує майбутніх командирів, оглядали тіла кількох бойовиків серед руїн на півдні Гази після ізраїльських обстрілів.

Перед цим ізраїльтяни відповіли вогнем з танка й направили безпілотник на одну зі зруйнованих будівель, звідки пролунали постріли.

Після перестрілки наступного ранку, оглядаючи тіла, військові зрозуміли, що одним із мертвих був Сінвар.

У своєму останньому бою він разом із двома іншими бойовиками кидав гранати й вів вогонь із вогнепальної зброї. Він був одягнутий у бронежилет і мав при собі ізраїльські шекелі, еквівалентні $10 тисячам.

За кілька хвилин до його смерті, спричиненої влучанням кулі у голову, ізраїльські військові запустили безпілотник у напрямку зруйнованої будівлі, де Сінвар перебував.

На відеозаписі, оприлюдненому ізраїльськими військовими, видно, що в кімнаті на верхньому поверсі особа у масці сидить на стільці серед куряви й уламків і тримає в руці шматок дерева.

За мить до закінчення відео особа жбурляє його у безпілотник, очевидно, намагаючись збити БПЛА.

Зазначається, що раніше ЦРУ створило спеціальну оперативну групу для стеження за Сінваром, а після 7 жовтня США направили у регіон представників розвідслужб для збору інформації про "ХАМАС"та його ватажка.

Проте, як повідомили кілька американських посадовців, момент його смерті став цілковитою несподіванкою.

Ізраїльська армія оборони не знала про перебування Сінвара поблизу Тель-Аль-Султана, поки не виявила його тіло.

Для ідентифікації тіла Ізраїль використав ДНК і стоматологічні записи із ізраїльської в'язниці, у якій раніше утримувався Сінвар.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Ізраїль ліквідував ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара. Це підтвердили міністр закордонних справ Ісраель Кац та представники ЦАХАЛу.

Фото: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader