У лісі тепер тільки гуляти: українців штрафуватимуть за ягоди та гриби
У лісі тепер тільки гуляти: українців штрафуватимуть за ягоди та гриби

У лісі тепер тільки гуляти: українців штрафуватимуть за ягоди та гриби

В Україні прийняли законопроєкт №393, що суттєво збільшує відповідальність за порушення правил збору лісових ресурсів, таких як ягоди, гриби чи деревина.

Незаконна вирубка дерев під час воєнного стану може коштувати до 10 років позбавлення волі, а штрафи зростуть до 85 тисяч грн. Закон набуде чинності після підписання президентом.

Чи заборонено збирати гриби?

За законом, українці можуть вільно збирати гриби для власного споживання, але з дотриманням певних умов. Наприклад, збір рослин та грибів дозволено лише в межах, що не шкодять лісу. Заборонено збирати гілля або інші матеріали, які можуть порушити екосистему. Для збору у великих об’ємах або в спеціальних зонах потрібен лісовий квиток.

Підосичники, гриби, кадр з відео

Якщо ви плануєте відправитися в ліс, варто перевірити, чи дозволено збирати гриби в обраній вами місцевості. Наприклад, в деяких регіонах, таких як Рівненська область, діють обмеження на збір грибів і ягід, а в прикордонних зонах можуть бути введені додаткові заборони з міркувань безпеки.

Що змінює новий закон?

З новим законом змінюються не лише правила збору грибів, але й штрафи за незаконну вирубку лісу. Тепер за незаконну вирубку штрафи можуть сягати до 170 тисяч грн. Також посилюються покарання за незаконну заготівлю очерету – це може коштувати порушнику до трьох років позбавлення волі або штраф у 42,5 тис. грн.

Гриби, фото із соцмереж

Ці зміни впроваджуються для захисту лісів та природних ресурсів України, адже незаконна вирубка та знищення природних ресурсів залишаються серйозною проблемою.

Раніше ми повідомляли, йдете по гриби беріть гаманець, за які прогулянки штрафуватимуть?

Як безпечно зібрати гриби і де цього не можна робити-детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader