Куба поволі оговтується після колапсу електромережі
Куба поволі оговтується після колапсу електромережі

Куба поволі оговтується після колапсу електромережі

Куба поволі оговтується після колапсу електромережі

Втім подолання критичної ситуації не зменшить загальну кризу в енергосистемі.

Уряд Куби заявив, що досяг певного прогресу в поступовому відновленні електропостачання на всьому острові, включно з лікарнями та частинами столиці Гавани. Цьому передував ще один блекаут – другий упродовж 24 годин, пише Reuters.

Проте більшість з 10-мільйонного населення Куби у суботу вдень залишалися без електрики.

Світлофори по всій Гавані були вимкнені, більшість торгівлі було зупинено. До державних магазинів, де продають хліб та інші основні продукти, вишикувались довгі черги.

Глава відділу електропостачання міністерства енергетики  Лазаро Герра повідомив, що мережевий оператор UNE працює над збільшенням достатньої потужності в системі, щоб запустити кілька електростанцій і відновити електроенергію для більшої частини країни.

«Я не можу запевнити вас, що ми зможемо завершити налагодження системи сьогодні, але ми припускаємо, що сьогодні має бути досягнутий важливий прогрес», — сказав Герра в телевізійному випуску новин.

CubaDebate, один з державних засобів масової інформації острова, повідомило в соціальних мережах у суботу вранці, що UNE повідомила про черговий збій електромережі.

Електромережа Куби вперше вийшла з ладу близько опівдня у п'ятницю після того, як зупинилася одна з найбільших електростанцій острова.

Ще до збою в електромережі через дефіцит електроенергії уряд відправив працівників некритичної сфери додому та скасував навчання у школах, аби заощадити пальне для виробництва електроенергії.

Уряд Куби винуватить у погіршенні стану енергетичної інфраструктури дефіцит палива та зростання попиту за тижні відключень електроенергії, які на більшій частині острова часто тривають від 10 до 20 годин на день.

За словами офіційних осіб, сильні вітри, які приніс ураган Мілтон минулого тижня, також ускладнили здатність Куби доставляти дефіцитне паливо з морських суден для живлення своїх електростанцій.

Найближчими днями Національний центр спостереження за ураганами США прогнозує появу урагану «Оскар» на північ від Домініканської Республіки. Він принесе на Кубу зливи та сильний вітер.

У труднощах із придбанням палива влада Куби звинувачує також  торгове ембарго США, а також санкції, через які вона не може купувати паливо та запчастини для експлуатації і обслуговування електростанцій, які працюють на нафті.

Сполучені Штати у п'ятницю заперечили будь-яку причетність до колапсу електромережі на Кубі.

Кубинські чиновники заявили, що навіть якщо масштабну аварію вдасться подолати, криза в електроенергетиці триватиме.

Куба виробляє мало власної сирої нафти, а поставки палива на острів цього року значно скоротилися, оскільки Венесуела, Росія та Мексика, колись важливі постачальники, скоротили свій експорт на Кубу.

Венесуела вдвічі скоротила поставки субсидованого палива на Кубу цього року, змусивши острів шукати дорожчу нафту на спотовому ринку.

Джерело матеріала
loader