США модернізують авіасмуги у низці районів Тихого океану для протистояння експансії Китаю
США модернізують авіасмуги у низці районів Тихого океану для протистояння експансії Китаю

США модернізують авіасмуги у низці районів Тихого океану для протистояння експансії Китаю

Військові США здійснюють модернізацію злітно-посадкових смуг у різних районах Тихого океану, щоб мати можливість розосередити бойову авіацію та підвищити її шанси на виживання під час гіпотетичного військового конфлікту з КНР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє WSJ.

"Мета полягає в тому, щоб не сконцентровувати наші літаки в одному місці та робити з них одну велику привабливу мішень. Їх треба розосередити, а також тут є елемент гнучкості, коли літак не прив'язаний до однієї конкретної бази", - заявив заступник керівника повітряних та кібероперацій у Тихоокеанських ВПС США Майкл Вінклер.

За словами Вінклера, США хочуть отримати доступ до якомога більшої кількості льотних полів. За даними WSJ, занепокоєння США викликає потужний ракетний арсенал КНР, який не дасть змоги тримати усю авіацію на великих базах на Гуамі та Японії.

Зокрема, на Гуамі США повертають у дію льотне поле часів Другої світової війни та залучають у навчаннях місцевий аеропорт. Планується подовжити за 400 млн дол. злітно-посадкову смугу на островах Яп у складі Федеративних Штатів Мікронезії, провести реконструкцію інфраструктури на острові Сайпан та щонайменше на двох об'єктах у Палау.

Вінклер уточнив, що Вашингтону доведеться вести непрості, з урахуванням економічного впливу КНР на регіон, переговори з союзниками та дружніми партнерами з метою отримати доступ до цих об'єктів у разі потенційного військового конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший закликав лідерів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) об’єднатися для реагування на агресивну поведінку Китаю.

Сполучені Штати стурбовані дедалі більш небезпечною та незаконною діяльністю Китаю у спірних районах Південнокитайського моря.

Фото: U.S. Central Command

Теги за темою
США Китай
Джерело матеріала
loader
loader