У Молдові обирають нового президента та голосують на референдумі за вступ до ЄС
У Молдові обирають нового президента та голосують на референдумі за вступ до ЄС

У Молдові обирають нового президента та голосують на референдумі за вступ до ЄС

У Молдові стартували вибори президента у неділю, 20 жовтня. Виборчі дільниці по всій країні відкриті для голосування, а також для проведення референдуму щодо вступу Молдови до ЄС. Про це пише Мoldova1.

Так, громадяни можуть проголосувати з 7.00 на 1987 виборчих дільницях. У бюлетенях представлено 11 зареєстрованих кандидатів. Серед них – чинний президент Мая Санду.

Президентські вибори у Молдові відбуваються кожні чотири роки. За даними місцевих ЗМІ, найбільших шансів на вихід у другий тур має колишній генеральний прокурор Олександр Стояногло, якого підтримує опозиційна Партія соціалістів. Лідер партії, експрезидент Ігор Додон не бере участі у виборах, але закликав прихильників голосувати за Стояногло.

Окрім виборів президента, громадяни Молдови голосують на референдумі щодо вступу країни до ЄС. У разі успіху референдуму, Конституцію Молдови буде змінено, і офіційно закріплено мету вступу до ЄС. Нагадаємо, що у 2022 році Молдова набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а президент Санду націлена на завершення цього процесу до 2030 року.

За межами країни дільниці відкриті у 37 державах. В Україні дві ділянки – у Києві та Одесі. Найбільша кількість ділянок організована в Італії – 60, у Німеччині – 26, у Франції – 20, а у Великій Британії – 17. У Румунії та США відкрито по 16 ділянок.

  • 24 грудня 2023 року лідер Молдови Майя Санду оголосила про участь у виборах президента у 2024 році.
  • 24 березня міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос заявив, що Молдова перебуває у стані "повномасштабної гібридної війни" з Росією.

 

Теги за темою
Молдова
Джерело матеріала
loader
loader