Бездротова передача даних наблизилася до швидкості 1 Тб в секунду
Бездротова передача даних наблизилася до швидкості 1 Тб в секунду

Бездротова передача даних наблизилася до швидкості 1 Тб в секунду

Вчені з Університетського коледжу Лондона зуміли встановити новий рекорд, передавши дані бездротовим способом зі швидкістю 938 гігабіт на секунду. Це на 30% більше попереднього досягнення, встановленого лише кілька місяців тому. Для кращого розуміння – за такої швидкості фільм як 4K тривалістю 2 години можна завантажити за одну десяту частку секунди.

Для досягнення такої швидкості вчені об’єднали дві технології бездротової передачі для створення надширокосмугового підключення. Їм вдалося охопити діапазон частот від 5 до 150 ГГц – це вп’ятеро більше, ніж за попереднього рекорду, крім того, широка смуга пропускання сигналу дозволяє мінімізувати ризик перевантаження каналу.

Перша половина діапазону частот (від 5 до 75 ГГц) покривається за рахунок випромінювання, що генерується високошвидкісними цифро-аналоговими перетворювачами. Друга половина від 75 до 150 ГГц заповнюється радіовипромінюванням, отриманим від генераторів на основі світла.

Малоймовірно, що бездротовий зв’язок коли-небудь зрівняється за швидкістю передачі даних з провідною. І тому, що оптоволокно забезпечує неймовірну швидкість 22,9 петабайт в секунду, і тому, що при розрахунковій швидкості мереж 5G в 20 Гбіт/с при експлуатації їх на території реальна швидкість падає майже в сотню разів через вплив різних факторів.

Джерело матеріала
loader
loader