На Одещині Зеленська ознайомилась із різними моделями дитячого харчування
На Одещині Зеленська ознайомилась із різними моделями дитячого харчування

На Одещині Зеленська ознайомилась із різними моделями дитячого харчування

Дружина Президента Олена Зеленська в Одеській області ознайомилась із впровадженням у регіоні різних моделей дитячого харчування.

Як передає Укрінформ, про це Олена Зеленська повідомляє у Фейсбуці.

"Одещина попри регулярні обстріли з боку нападника прагне дати дітям найкраще, упроваджуючи реформу шкільного харчування. Сьогодні долучилася до престуру, який команда реформи організувала спеціально для ознайомлення з реалізацією реформи на місцях, у регіонах", - зазначила Зеленська.

За її словами, разом із журналістами, очільником МОЗ Віктором Ляшком, віцепрем’єром Олексієм Кулебою, начальником Київської ОВА Русланом Кравченком, заступницею керівника Офісу Президента України Іриною Верещук, заступником міністра освіти і науки Андрієм Сташківим, заступницею міністра економіки Тетяною Бережною, головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муніром Мамедзаде, представницею Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентиною Полторак, керівником команди реформи шкільного харчування Орестом Степняком та генеральною директоркою директорату професійної освіти Іриною Шумік, провели день під проводом начальника Одеської ОВА Олега Кіпера й подивилися, як у регіоні втілюють різні моделі дитячого харчування.

"Звернулася до присутніх: ви тут, значить, розумієте важливість, актуальність і нагальність реформи шкільного харчування. Попросила медіа розповідати про все, що бачать, і особливо про те, що непокоїть. Говорити з учнями та вчителями, адже для нас украй важливий чесний зворотний зв’язок", - зазначила Зеленська.

У Фонтанській громаді її голова Наталія Крупиця познайомила учасників із дитячим садочком «Карамелька»: для 90 його вихованців завдяки базовій (тобто обладнаній на місці) кухні налагоджене чотириразове харчування.

В Авангардівському ліцеї, де вчаться понад 800 дітей, створено кухню іншого типу – опорну. Звідси доправляють гарячу їжу до ще трьох навчальних закладів Авангардівської громади, розповів її голова Сергій Хрустовський.

Завдяки державній субвенції та місцевому співфінансуванню у ще одному ліцеї – Прилиманському – також скоро обладнають власну базову кухню.

За словами першої леді, цього року уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальний ремонт у шкільних їдальнях по всій Україні. Субвенція передбачала співфінансування з місцевих бюджетів, і на це громади додатково надали майже 0,5 млрд грн. Загалом це 173 проєкти у 23 областях.

"Кульмінацією нашого маршруту став Одеський центр професійно-технічної освіти. Тут працює один із трьох в області кулінарних хабів, де підвищують кваліфікацію працівників шкільних їдалень. З двома іншими хабами Одещини просто звідси ми поспілкувалися в режимі телемосту", - зазначила Зеленська.

За її словами, найкращий одеський досвід серед іншого продемонструють під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування 12–13 листопада в Києві. Його Україна прийматиме як учасниця Коаліції шкільного харчування – глобального об’єднання 100 країн.

"Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час оборони. І то важливіший для нас кожен зворотний зв’язок – від преси, батьків, кухарів, усіх, кому не байдуже до піклування про дітей. Бо саме зараз мусимо особливо старанно боронити їхню стійкість, давати сили вчитися й жити. І гідний шкільний обід – один зі складників нашої турботи", - підкреслила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська під час зустрічі з міністеркою освіти і науки Естонії Крістіною Каллас запросила її країну долучитися до Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що пройде у Києві 12-13 листопада.

Фото: Олена Зеленська / Фейсбук

Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader