Поки хтось лишається невільником — ніхто з нас по-справжньому не є вільним, — Максим Буткевич подякував за підтримку під час полону
Поки хтось лишається невільником — ніхто з нас по-справжньому не є вільним, — Максим Буткевич подякував за підтримку під час полону

Поки хтось лишається невільником — ніхто з нас по-справжньому не є вільним, — Максим Буткевич подякував за підтримку під час полону

Буткевич закликав не забувати про поневолених і тих, хто у небезпеці й чия гідність зараз постійно піддається випробуванням, а також зробити все можливе для їх звільнення

Український правозахисник та журналіст Максим Буткевич, який 18 жовтня був звільнений з російського полону, подякував усім, хто підтримував, чекав на повернення, хто докладав зусиль до звільнення з полону росіян. 

Про це йдеться у відеозверненні, яке розміщене на тимчасовій сторінці Максима Буткевича у фейсбуці. 

«Я хочу висловити, якщо це можливо — висловити невимовне, — свою вдячність усім, хто підтримував мене під час мого перебування в полоні, всім, хто чекав на моє повернення і звільнення, і всім, хто докладав до цього зусиль, усім, хто молився за це: усім вам — величезна, величезна моя вдячність. Жодної хвилини в неволі я не мав сумніву, що мене підтримують вірні, вільні й солідарні люди. Але мушу сказати, що я тільки зараз починаю усвідомлювати масштаби тієї підтримки, яка була, і я трошки ошелешений. Низький вам усім уклін»,— каже журналіст. 

Він додав, що бути вільним — це щастя, і це — найприродніший стан людини, сутність людини. 

«Намагання уярмити інших людей, перетворити їх на рабів, товар, на об'єкти для маніпуляцій — це ганьба і злочин катастрофічних масштабів. Тому я насмілюся додати до своєї подяки ще уклінне прохання: будь ласка, давайте не забувати про уярмлених і поневолених, тих, хто у небезпеці й чия гідність зараз постійно піддається випробуванням; давайте зробимо все, що ми можемо, для їх звільнення. Бо поки хтось лишається невільником — ніхто з нас по-справжньому не є вільним. Дякую вам, і благослови вас Бог», — наголосив Максим Буткевич.

Максим Буткевич — український правозахисник і журналіст, координатор та співзасновник проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидію мові ворожнечі. Співзасновник «Громадського радіо» та Центру прав людини Zmina.

Від весни 2014 року Максим Буткевич допомагав переселенцям, а також займався захистом біженців та протидією дискримінації. З початком повномасштабної війни пішов служити в ЗСУ.

10 липня 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич потрапив у російський полон. Це сталося в районі тимчасово захоплених РФ пунктів Золоте і Гірське в Луганській області. Мати Буткевича Євгенія дізналася про долю сина з відео у ЗМІ, яке було оприлюднене наприкінці червня. Відео з полоненими військовослужбовцями ЗСУ, серед яких був і Максим Буткевич,  опублікували російські пропагандисти. 

Окупаційний суд на Луганщині 10 березня 2023 року засудив Буткевича до 13 років ув’язнення. Окупанти звинуватили його та ще двох українців у «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів». Адвокат Максима Буткевича в апеляційній скарзі посилався на публікацію видання «Ґрати», де йшлося  про те, що Буткевич не міг бути в Сєвєродонецьку 4 червня 2022 року. Слідство ж натомість стверджувало, що цього дня правозахисник нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки.

Видання «Ґрати» знайшло докази того, що Буткевич не перебував на Донбасі принаймні до 14 червня, про що свідчить його листування з колегами та близькими в той час. 

Українські правозахисники,  МЗС України, а також депутати ПАРЄ закликали звільнити Максима Буткевича.

Наприкінці 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич перебував у колонії тимчасово окупованого міста Красний Луч (Хрустальний) на Луганщині. Про це повідомив його батько Олександр Буткевич. 

Фото: Український кризовий медіацентр.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader