У Києві презентували проєкт для підвищення обізнаності про забруднення земель мінами
У Києві презентували проєкт для підвищення обізнаності про забруднення земель мінами

У Києві презентували проєкт для підвищення обізнаності про забруднення земель мінами

У столиці представили проєкт Soul of Soil («Душа землі»), спрямований на підвищення обізнаності про проблему забруднення українських земель мінами.

Під час заходу були презентовані страви, приготовлені з продуктів, вирощених на розмінованих землях, передає кореспондент Укрінформу.

У Києві презентували проєкт для підвищення обізнаності про забруднення земель мінами - Фото 1 У Києві представили проєкт Soul of Soil («Душа землі») / Фото: Світлана Ткачук, Укрінформ

Проєкт, зокрема через кулінарію, має привернути увагу до проблеми забруднення території України мінами й іншими вибухонебезпечними предметами.

«Гуманітарне розмінування - це те, чим треба займатися вже зараз, адже нам потрібно повертати людей і створювати безпечні умови для життя і праці українців. Власне, тому ми зробили такий спільний проєкт із Програмою розвитку ООН та Ольгою Мартиновською (українською шеф-кухаркою, - ред.), щоби показати, що у гуманітарного розмінування є людське обличчя, що йдеться про долі дуже конкретних людей, які не можуть обробляти поля через їхню забрудненість. Оскільки ми найбільш замінована країна в світі і перед нами постають безпрецедентні виклики, нам потрібно об'єднувати зусилля з партнерами», - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона також поінформувала, що на захід запросили послів різних країн для того, щоб ще раз звернути їхню увагу на проблему гуманітарного розмінування України, «щоби вони передбачили відповідні кошти у своїх бюджетах на наступний рік і могли підтримувати операторів та їхню матеріально-технічну базу, щоби у нас було більше машин для розмінування, і ми пришвидшилися в цьому процесі». Свириденко додала, що вже 25 тисяч га землі повернули у використання після розмінування.

У межах проєкту презентували п'ять традиційних українських страв, приготовлених із продуктів, вирощених на розмінованих територіях. Зокрема, борщ та пампушка з салом уособлює Київщину, деруни з білими грибами - Чернігівщину, гречаники - Харківщину, гречаний медівник з малиною - Миколаївщину. Також шеф-кухарка Мартиновська приготувала «найдорожчу страву світу» - кабачкову ікру. Ця закуска стала такою через те, що для її приготування довелося розмінувати майже 6 тисяч га території із залученням спецтехніки. Страву можна спробувати у двох київських ресторанах безплатно як комплімент.

Зі свого боку заступник генсекретаря ООН та заступник адміністратора Програми розвитку ООН Хаолян Сюй зауважив, що чверть території України замінована, і ця ситуація має значний вплив на життя людей та економіку країни.

За його словами, ООН, Євросоюз та Світовий банк оцінюють вартість розмінування українських земель приблизно у $34,6 мільярда. Сюй зауважив, що робота ООН спрямована на підтримку українського уряду. Зокрема, разом з іншими партнерами організація допомогла напрацювати стратегію розмінування на десятиріччя, яка вже імплементуватиметься протягом трьох років.

Раніше проєкт Soul of Soil презентували на Конференції з питань протимінної діяльності в Україні (UMAC2024), що проходив у Лозанні (Швейцарія) 17-18 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, під час Конференції з питань протимінної діяльності в Україні-країни-партнери оголосили про додаткові зобов'язання на підтримку гуманітарного розмінування на суму майже 70 млн дол.

Теги за темою
Екологія
Джерело матеріала
loader
loader