За тиждень на Харківщині сапери ДСНС виявили та знешкодили 485 ворожих боєприпасів
За тиждень на Харківщині сапери ДСНС виявили та знешкодили 485 ворожих боєприпасів

За тиждень на Харківщині сапери ДСНС виявили та знешкодили 485 ворожих боєприпасів

Наразі на Харківщині працюють 39 піротехнічних розрахунків, 211 саперів та 95 одиниць техніки зведеного загону ДСНС, у тому числі 11 машин механізованого розмінування. Від початку повномасштабного вторгнення виявлено та знешкоджено 104 046 вибухонебезпечних предметів. Про це під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі ХОВА повідомив речник ГУ ДСНС України у Харківській області Євген Василенко.

Минулого тижня внаслідок підриву на невідомому вибухонебезпечному предметі на території Васищівського лісництва загинув 44-річний чоловік. Загалом з початку бойових дій в Харківській області у результаті підривів на боєприпасах дістали поранень 255 осіб, ще 94 жителі області загинули.

«Вкотре звертаємо увагу жителів Харківської області на високу мінну небезпеку, особливо на деокупованих територіях, колишніх позиціях і зонах ведення бойових дій. Необхідно дотримуватися правил безпеки та порад рятувальників – користуйтеся лише перевіреними автошляхами й дорогами, уникайте походів до лісів, лісосмуг та полів на деокупованій території. При виявленні підозрілого предмета в жодному випадку не чіпайте його. Повідомляйте про вибухонебезпечний предмет за номерами 101, 102 або 112», — зазначив Євген Василенко.

Впродовж минулого тижня вогнеборці залучалися до гасіння 5 пожеж, спричинених ворожими обстрілами, в Богодухівському, Ізюмському, Куп’янському районах та у Харкові.

Крім того, з початком осінньо-зимового періоду фіксуються пожежі, пов’язані з небезпечним поводженням з електрообігрівачами та пічним опаленням. Внаслідок цього, того тижня в області виникло 3 пожежі на яких постраждали троє людей, ще двоє загинули.

«Найбільша пожежа внаслідок несправного пічного опалення виникла в приватному будинку у місті Мерефа. Полум’я охопило площу 80 квадратних метрів. На щастя, загиблих не було. У селищі Золочів через саморобний електрообігрівач на пожежі загинув 65-річний чоловік. Тіло ще одного загиблого виявили в приватному будинку у селі Введенка – пожежа виникла внаслідок несправного пічного опалення. Пам’ятайте, лише виконання елементарних правил пожежної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню», — додав Євген Василенко.

У зв’язку із загостренням ситуації на Куп’янському напрямку, триває евакуація цивільного населення в тому числі за участі рятувальників. Бійці ДСНС безпосередньо залучені для перевезення людей з Куп’янської, Кіндрашівської, Курилівської та Петропавлівської громад.

«З метою евакуації цивільного населення із Куп’янського району залучена броньована техніка. На території проміжних евакопунктів постійно працюють психологи ДСНС. Вони надають підтримку людям, які вимушені покинути власні домівки через дії російських окупантів», — повідомив Євген Василенко.

Джерело матеріала
loader