У Польщі завершили ремонт на кладовищі воїнів УНР
У Польщі завершили ремонт на кладовищі воїнів УНР

У Польщі завершили ремонт на кладовищі воїнів УНР

У місті Каліш, що на заході Польщі, завершили ремонтні робoти на кладовищі воїнів УНР, що тривали з 2023 року. Про це в коментарі Укрінформу повідомив колишній голова Обʼєднання українців у Польщі Юрій Рейт, який займається впорядкуванням українських військових поховань у РП.

- На кладовищі встановлено 240 хрестів, більшість має металеве обрамлення. В обрамлення деяких хрестів вміщені елементи оригінальних хрестів, знайдені в цьому місці під час підготовчих робіт до відновлення кладовища, - розповів Рейт.

За його словами, до початку робіт на кладовищі залишалися один чи два оригінальні хрести. Під час ремонтних робіт зняли верхній пласт землі і зібрали фрагменти оригінальних довоєнних хрестів, які були під землею. Їх вирішили вкласти  у нові металеві хрести.

- Це зробили, щоб показати звʼязок минулого із сьогоденням, - зазначив Рейт.

За оцінками, на цьому кладовищі у довоєнний час було до 400 хрестів на могилах. За допомогою архівів встановили 300, а також підтвердили 190 прізвищ похованих тут людей. Рейт зауважив, що це вдалося зробити завдяки архівам і книжкам історика з Перемишля Олександра Колянчука.

Також тут виявили кілька єврейських і кримськотатарських поховань. Ці люди теж служили у війську УНР.

Військовий цвинтар діяв з 1921 по 1940 роки. Після приходу радянської армії на кладовищі підірвали монумент у пам'ять про вояків УНР, до 1992 року тут випасали худобу.

  • 3 жовтня Україна і Польща обговорили технічні кроки для розв’язання проблеми ексгумації загиблих під час Волинської трагедії. 
  • 22 жовтня поліцейські встановили особу зловмисниці, причетної до вчинення наруги над могилами Героїв у Львові. За скоєне 48-річній львів’янці загрожує до п’яти років позбавлення волі. 
Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader