Населення України через вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів людей, - ООН
Населення України через вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів людей, - ООН

Населення України через вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів людей, - ООН

Населення України скоротилося на 10 мільйонів людей, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії через відток біженців, падіння народжуваності та загибель людей на війні, повідомила ООН, передає Reuters.

Виступаючи на пресконференції в Женеві, Флоренс Бауер, голова Східноєвропейського відділення Фонду ООН у галузі народонаселення, заявила, що вторгнення в лютому 2022 року перетворило і так складну демографічну ситуацію на щось серйозніше.

- Рівень народжуваності різко впав і зараз становить близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі, - сказала вона.

Для підтримки стабільного населення потрібен рівень народжуваності 2,1 дитини на жінку.

Україна, населення якої на момент розпаду СРСР у 1991 році становило понад 50 мільйонів осіб, як і майже всі її сусіди у Східній Європі та Центральній Азії, зазнала серйозного спаду населення. 2021 року, останнього року перед повномасштабним вторгненням Росії, її населення становило близько 40 мільйонів осіб.

Бауер заявила, що точний облік впливу війни на населення України доведеться відкласти до закінчення конфлікту, коли нарешті можна буде провести повний перепис.

Найбільша частина скорочення населення України припадає на 6,7 млн ​​біженців, які зараз живуть за кордоном, переважно в Європі. Військові смерті також були чинником.

- Точні цифри назвати складно, але, за оцінками, кількість жертв становить десятки тисяч, - сказала вона.

Значно велика Росія, з довоєнним населенням понад 140 мільйонів людей, також зіткнулася з погіршенням і так важкої демографічної ситуації після вторгнення в Україну. У перші шість місяців цього року в країні було зафіксовано найнижчий рівень народжуваності з 1999 року, який навіть Кремль назвав «катастрофічним».

  • 16 жовтня Комітет Верховної Ради підтримав створення в Україні Міністерства демографії та діаспори.
  • 2 жовтня Кабінет міністрів оцінив, що населення в Україні станом на липень 2024 року становило 35,8 млн осіб. 31,1 млн громадян проживає на підконтрольній Києву території країни.
Теги за темою
ООН
Джерело матеріала
loader
loader