Острів Пасхи приховує таємниці про будову Землі: що з'ясували вчені
Острів Пасхи приховує таємниці про будову Землі: що з'ясували вчені

Острів Пасхи приховує таємниці про будову Землі: що з'ясували вчені

Острів Пасхи приховує таємниці про будову Землі: що з'ясували вчені

Кристали циркону утворилися тут раніше, ніж мали б.

Вчені заявили про те, що згаслі вулкани, які оточують Рапа-Нуї або острів Пасхи, кидають виклик існуючим уявленням про рухи тектонічних плит Землі, повідомляє IFLScience.

Вважається, що тектонічні плити розташовуються на шарі породи, відомої як мантія. Вона рухається разом із цими плитами як стрічка конвеєра. Ця ідея зародилася 1912 року, коли Альфред Вегенер опублікував статтю про свою теорію континентального дрейфу. Вона виявилася спірною, але наприкінці ХХ століття її прийняла переважна більшість учених.

Але деякі частини цієї теорії все ще викликають суперечки серед дослідників. І один із спірних моментів, ймовірно, був виявлений на острові Пасхи.

У 2019 році група кубинських та колумбійських геологів вирушила на острів, щоб датувати його вулканічне походження за допомогою циркону. Цей мінерал особливо корисний, оскільки він кристалізується з охолодження магми і може бути датований на основі радіоактивного розпаду урану до свинцю.

Вчені очікували, що виявлять кристали циркону, що утворилися 2,5 мільйона років тому, коли утворилися ранні відкладення лави острова. Але вони виявили мінерали, датовані 165 мільйонами років тому.

Хімічний аналіз кристалів циркону показав, що вони мали приблизно однаковий склад, що свідчить про те, що вони походять з магми з тим самим складом, що і сучасні вулкани. Але ці вулкани не могли бути активними 165 мільйонів років тому, оскільки плита під ними не така стара.

Найімовірнішим поясненням цього може бути те, що древні мінерали утворилися з джерела вулканізму в мантії Землі під плитою, задовго до того, як утворилися вулкани. Але й це пояснення має вади.

Вважається, що острів Пасхи є продуктом мантійного плюма, гігантської колони гарячої розплавленої породи, яка дозволяє матеріалу переміщатися із глибин мантії Землі на поверхню. Вважають, що мантійні плюми залишаються тому ж місці, коли земні плити рухаються ними, створюючи нові вулкани щоразу, коли плита зсувається.

Для отримання додаткових відомостей команда звернулася до геолога Дуве ван Хінсбергена з Утрехтського університету в Нідерландах, який додав до тектонічної симуляції регіону велике вулканічне плато.

Результати показали, що мантійний плюм острову Пасхи міг потенційно існувати там 165 мільйонів років тому. Тобто, давній циркон міг бути залишками ранніх магм, які були «перероблені» і винесені на поверхню з глибини Землі разом з молодшими магмами в результаті вулканічних вивержень.

Але є й інші питання. Вчені визнають, що теорія «конвеєрної стрічки» погано узгоджується з тим фактом, що мантійні плюми залишаються нерухомими, тоді як решта навколо них рухається.

Крім того, незрозуміло, чому стародавній циркон не був віднесений течіями в мантії і не перемістився далеко від місцезнаходження острова Пасхи. Можливим поясненням може бути те, що Земля рухається повільніше, ніж тектонічні плити.

Раніше вчені заявили, що тектонічна активність на Землі могла початися на мільйони років раніше, ніж вважалося.

Джерело матеріала
loader