Відпустка для лікування після поранення: як її отримати військовим
Відпустка для лікування після поранення: як її отримати військовим

Відпустка для лікування після поранення: як її отримати військовим

Відпустка для лікування після поранення: як її отримати військовим

Роз'яснення дали у ТЦК.

Через війну, яку розпочала РФ, багато сміливих чоловіків та жінок добровільно стали на захист нашої країни. Бувають випадки, коли захисники та захисниці отримують поранення та потребують лікування. Після завершення стаціонарного лікування, може виникнути потреба пройти реабілітацію, отримати протезування. На Facebook-сторінці Донецького обласного ТЦК та СП розповіли, як військовому отримати відпустку для лікування після поранення.

На який період надають відпустку у зв'язку з лікуванням або пораненням

На підставі постанови ВЛК може надаватись відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після травм (поранень, контузій):

  • На 30 днів – відпустка для лікування у зв’язку з хворобою;
  • На 30, 45 або 60 днів – відпустка для лікування після поранення, травми, контузії або після оперативного лікування;
  • За наявності медичних показань відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) продовжується ВЛК на 30 календарних днів, а в окремих випадках – на 45 або на 60 календарних днів.

У ТЦК пояснили, що загальний термін безперервного перебування військового на лікуванні у військових (цивільних) медзакладах, включаючи відпустку за станом здоров’я, не повинен перевищувати 12 місяців поспіль.

«Прийняття рішення лікарем щодо необхідного для лікування терміну залежить від кожного окремого клінічного випадку з обов’язковим дотриманням вимог щодо діагностичних та лікувальних методів надання медичної допомоги, визначених клінічними протоколами, стандартами медичної допомоги, адаптованими клінічними настановами», – йдеться у повідомленні.

Після закінчення визначеного терміну перебування на безперервному лікуванні та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (або після поранення) тобі потрібно повторно пройти ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

«Якщо після продовження відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов’язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби», – пояснили у ТЦК.

Як військовому оформити відпустку у зв'язку з хворобою або для лікування після травми

Якщо ВЛК прийняло рішення щодо надання військовому відпустки лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після травм (поранень, контузій), треба зробити такі кроки:

  • Перебуваючи в медзакладі, написати рапорт на відпустку за станом здоров’я (Додаток 13) вказуючи місце її проходження та назву ТЦК та СП за місцем проведення відпустки, до якого військова частина має надсилати відпускний квиток, та передайте лікуючому лікарю.
  • Отримати від лікуючого лікаря оригінали документів (довідка ВЛК, рапорт на відпустку та виписку з медкарти стаціонарного хворого), які заклад охорони здоров’я відправив засобами електронного документообігу до військової частини з відміткою «відправлено в СЕДО», номером вихідного листа в СЕДО, датою його відправки, і штампом для повірення документа
  • Прийти до ТЦК та СП, який вказали у рапорті, і стати на облік.
  • Очікувати поки військова частина оформить наказ на відпустку та відпускний квиток, який направить через систему електронного документообігу до ТЦК та СП, який військовий вказав у рапорті.
  • Отримати в ТЦК та СП відпускний квиток.

У ТЦК попередили, що тривалість відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення повинна бути саме такою, яка вказана в довідці ВЛК (П. 2.1 гл.2 Розділу І Наказу МОУ №402). Командир, з урахуванням місця розташування військової частини та місця проходження відпустки, може надати до двох додаткових діб на дорогу.

Якщо командир надав меншу кількість днів на відпустку, ніж вказано у довідці ВЛК і військовий не згоден з цим рішенням, можна апелювати до вищого командування.

«Якщо й це не дає результату, зателефонуй на гарячу лінію Командування медичних Сил ЗСУ (044 522 83 58) або Міністерства оборони України (15-12)», – йдеться у повідомленні.

За кілька днів до завершення відпустки військовий має прибути до ТЦК та СП та взяти повторне направлення на ВЛК за місцем проведення відпустки з метою визначення придатності до військової служби або для вирішення питання про потребу у наданні повторної відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або відпустки для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва).

Раніше юрист Андрій Топчій розповів, чи потрібно чоловіку, який вже оновив дані, оновлювати їх повторно після 25 років.

Джерело матеріала
loader
loader