Супутник Intelsat 33e несподівано розпався на орбіті Землі
Супутник Intelsat 33e несподівано розпався на орбіті Землі

Супутник Intelsat 33e несподівано розпався на орбіті Землі

Супутник компанії Intelsat, що надає послуги зв’язку, несподівано вийшов з ладу та розвалився на частини, передає PCMag. Фахівці припускають, що це могло статися через зіткнення з космічними уламками інших супутників або вибух двигуна. Геостаціонарний супутник Intelsat 33e зазнав «аномалії», як повідомили в самій компанії, яка забезпечує інтернет-зв’язок для урядових організацій, телекомунікаційних фірм та медіа-компаній.

На той момент Intelsat лише коротко повідомила, що супутник втратив харчування, через що стався збій у наданні послуг. Проте ВПС США зафіксували появу уламків поблизу супутника. «Зараз ми відстежуємо близько 20 уламків, аналіз ситуації триває «, — йдеться в повідомленні підрозділу Космічних сил США з відстеження супутників у X (Twitter).

Хоча причина руйнування Intelsat 33e залишається незрозумілою, існує ймовірність, що супутник міг зіткнутися з космічними уламками, що вже існують, що і призвело до його руйнування, припустив астроном і фахівець з відстеження супутників Джонатан МакДауелл (Jonathan McDowell). Іншою можливою причиною, на його думку, може бути вибух одного із компонентів апарату.

Intelsat 33e був на орбіті на висоті близько 35 000 кілометрів від Землі. На цей час його уламки не становлять безпосередньої загрози, однак у довгостроковій перспективі вони можуть стати джерелом небезпеки. За підрахунками МакДауелла, на геостаціонарній орбіті на такій висоті сталося вже 16 ідентичних випадків. У зв’язку з цим він зазначає: «Я думаю, що сукупність усіх цих подій, пов’язаних з утворенням уламків на геостаціонарній орбіті, починає викликати занепокоєння ризиком потрапляння навіть дрібних уламків в інші супутники, але у мене немає кількісної оцінки ».

Intelsat поки не дала офіційний коментар щодо того, що сталося. Однак у початковій заяві компанії було сказано, що вона «тісно співпрацює з Boeing, виробником супутника, для вирішення проблеми «. Нагадаємо, Intelsat 33e був запущений у 2016 році та почав надавати телекомунікаційні послуги у 2017 році для клієнтів у Європі, Африці та деяких частинах Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Джерело матеріала
loader