У дитбудинку на Закарпатті виявили факти трудової експлуатації, побиття вихованців та інших порушень
У дитбудинку на Закарпатті виявили факти трудової експлуатації, побиття вихованців та інших порушень

У дитбудинку на Закарпатті виявили факти трудової експлуатації, побиття вихованців та інших порушень

Моніторингова група Офісу омбудсмана виявила ознаки кримінальних правопорушень у діях працівників одного з дитячих будинків-інтернатів Закарпатської області, серед таких – трудова експлуатація і побиття вихованців.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

Під час візиту до дитбудинку моніторингова група виявила, що вихованців закладу використовували як безкоштовну "робочу силу" для збору яблук у приватному саду одного з підприємств. Під час огляду документів знайдений договір між директорами будинку-інтернату та підприємства щодо взаємодопомоги у зборі яблук.

Встановлено також, що директор дитбудинку скоїв побиття вихованця. Свідками цього були його заступник та інша вихованка закладу, які вживали заходів для припинення насильства.

Серед іншого, моніторингова група виявила, що у вихованців установи вимагали кошти на придбання меблів. Це підтверджено документами, показами вихованців й адміністрацією інтернату.

Так, усі банківські картки з пін-кодами до них, відкриті особові рахунки в банку й документи вихованців перебували у сейфі заступника директора. Щоб використати власні кошти з карток, вихованці повинні були подати "заяву". Знайдені 12 таких "заяв", написаних одним почерком, із проханням використати 5 100 грн. Зі слів директора, за ці кошти були придбані шафи на суму понад 50 тисяч гривень. Проте вказані меблі в закладі не обліковуються.

"За вище переліченими порушеннями мій представник у Закарпатській області направив повідомлення про виявлення ознак кримінальних правопорушень. Наразі працівники Національної поліції України провели огляд місця події, опитали директора та вилучили документи", – поінформував Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, поліція відкрила кримінальне провадження за фактом побиття у жіночому психоневрологічному інтернаті, що в Коломиї Івано-Франківської області.

Джерело матеріала
loader