Жіноче тіло, неприйняття себе, оголеність: режисерка трилера "Субстанція" про важливість фільму
Жіноче тіло, неприйняття себе, оголеність: режисерка трилера "Субстанція" про важливість фільму

Жіноче тіло, неприйняття себе, оголеність: режисерка трилера "Субстанція" про важливість фільму

Після успішної прем'єри на фестивалі в Каннах глядачі аплодували фільму впродовж 13 хвилин. Режисерка Коралі Фаржа розповіла, чому вважала своєю місією створити таку кінокартину.

Коралі Фаржа про фільм "Субстанція"

Режисерка "Субстанції" Коралі Фаржа поділилася особистим досвідом, розповідаючи про те, як у 40 років вона пережила кризу. У той період їй здавалося, що це кінець життя, і всі її мрії та амбіції залишилися позаду. Саме у цей момент народилась ідея створити такий фільм.

Я відчувала потребу висловитися про те, як це – коли постійно порівнюєш себе і своє тіло з іншими жінками та формуєш свою цінність на основі цього,
– каже Коралі.

"Субстанція": дивіться онлайн трейлер фільму

Режисерка Коралі Фаржа зазначає, що вирішила створити фільм саме в жанрі жаху, оскільки жорстокість у цій стрічці стала для неї можливістю виплеснути з себе все те насильство, яке вона відчувала. Цей жанр дозволив їй вільно виразити свої емоції й переживання, з якими вона стикалася в житті.

Фаржа пояснює, що через елементи жаху вона могла порушити складні та болючі теми, які часто залишаються за межами звичайного обговорення. Вона вважає, що такий підхід допомагає глядачам зазирнути глибше в психологію персонажів і зрозуміти їхні внутрішні конфлікти.

Фільм Субстанція
Фільм "Субстанція" / Кадр із фільму

Оголеність також стала важливим елементом фільму. За словами режисерки, цей аспект допомагає показати вразливість героїнь і підкреслити їхню боротьбу з суспільними стереотипами. Оголеність у "Субстанції" символізує не лише фізичну, але й емоційну відкритість персонажів, їхнє прагнення бути зрозумілими та прийнятими, попри всі випробування, з якими вони стикаються.

"Жінки приймали амфетаміни, щоб залишатися стрункішими, або пили порошки, які стали магічним замінником їжі", – зазначає Коралі Фаржа.

Ця проблема є однією з центральних тем, які порушує стрічка "Субстанція". Фільм ставить питання про те, як суспільство нав'язує жінкам ідеали краси, які часто призводять до небезпечних і навіть руйнівних практик.

Жіноче тіло постійно піддається скрупульозному аналізу, оцінюванню, фантазіям і сексуалізації, і ти не можеш цього ігнорувати. І це також визначає, наскільки нам дозволено брати участь у житті суспільства. Така нерівність глибоко вкорінена,
– зазначає режисерка.

Фільм Субстанція
Фільм "Субстанція" / Кадр із фільму

Режисерка Коралі Фаржа підкреслює, що її місією було показати, що коли ти – жінка, твоє тіло – це все, що завгодно, але не нейтральний об'єкт у публічному просторі. Вона вважає, що жінки часто сприймаються через призму стереотипів і соціальних очікувань, які визначають їхню цінність і роль у суспільстві.

Для режисерки було важливо вивести назовні всю цю реальність і заявити: "Подивіться на це!" Вона прагне спонукати глядачів до роздумів про те, який тиск на жінок чинять в сучасному світі. Її фільм став своєрідним викликом, закликом до свідомості, що спонукає глядачів критично оцінювати стереотипи та упередження.

Джерело матеріала
loader
loader