Родичі Бабеля попросили ЮНЕСКО допомогти призупинити деколонізацією Одеси
Родичі Бабеля попросили ЮНЕСКО допомогти призупинити деколонізацією Одеси

Родичі Бабеля попросили ЮНЕСКО допомогти призупинити деколонізацією Одеси

Понад 100 діячів культури звернулися до генеральної директорки ЮНЕСКО Одрі Азуле із проханням допомогти відтермінувати деколонізацію Одеси. Про це 23 жовтня повідомив Укрінформ. Серед підписантів - донька Ісаака Бабеля Лідія та онук письменника Андрій Маляєв-Бабель.

- Виконання закону про деколонізацію призвело до видалення із вулиць імен найвідоміших одеситів. Серед них нобелівський лавреат Іван Бунін, який засуджував радянський режим у своїх працях, номінант на Нобелівську премію Костянтин Паустовський, який критикував радянську революцію, Олександр Пушкін, засланий до Одеси за антицарську діяльність, і найвідоміший одеський письменник Ісаак Бабель, який загинув у сталінських чистках, - сказано звернення.

Також у заяві сказано, що унаслідок російської агресії в Одесі пошкоджено щонайменше 106 пам'яток архітектури. “Тепер над спадщиною міста нависла нова загроза”. 

- Цього літа обласна адміністрація поставила під знесення 19 пам'ятників, позбавивши решту охоронного статусу. Деякі є невід'ємною частиною архітектурного ансамблю Одеси в самому серці охоронної зони ЮНЕСКО, - йдеться у тексті.

У зверненні зазначено, що більша частина історичного центру Одеси, яка зараз входить в охоронну зону ЮНЕСКО, була побудована під час Російської імперії, а рішення щодо зносу пам’ятників були ухвалені без консультацій із громадськістю.

Текст звернення зі списком підписантів опублікували італійські видання Il Foglio і Corriere della Sera та німецьке видання Faz. Статті з’явилися за кілька днів після того, як міський голова Одеси Геннадій Труханов побував в Італії з робочим візитом та у Парижі відвідав офіс ЮНЕСКО.

Лист-звернення підписали 115 осіб. Серед них донька Ісаака Бабеля Лідія, онук письменника Андрій Маляєв-Бабель, актор "Маски-шоу" Борис Барський, диригент Оксана Линів.

  • 31 липня мер Одеси Геннадій Труханов розкритикував перейменування 85 топонімів у місті Одеською обласною військовою адміністрацією. Він записав відео на підтримку збереження назв на честь Жванецького, Бабеля, Ільфа і Петрова, Катаєва, Паустовського.
  • 21 жовтня у Слов'янську невідомі скинули бюст Чехову - влада міста звернулася до поліції.
Теги за темою
Одеса
Джерело матеріала
loader