На Донеччині цьогоріч розмінували 247 га сільгоспземель
На Донеччині цьогоріч розмінували 247 га сільгоспземель

На Донеччині цьогоріч розмінували 247 га сільгоспземель

У Донецькій області з початку 2024 року обстежено на наявність вибухонебезпечних предметів 2,9 тис. га та розміновано 247 га земель сільгосппризначення.

Про це повідомляють у департаменті АПК та земельних відносин Донецької облдержадміністрації, передає Укрінформ.

«До Плану обстеження та очищення від вибухонебезпечних предметів земель сільгосппризначення на 2024 рік, схваленого Національним органом з питань протимінної діяльності, включені земельні ділянки загальною площею 12,8 тис. га… За оперативною інформацією, з початку року обстежені 2,9 тис. га та розміновані 247 га земель сільгосппризначення», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за інформацією місцевих військових адміністрацій, загальна площа ділянок сільгоспземель, розташованих на відстані не ближче 20-ти кілометрів від лінії бойових дій та які потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів та подальшого розмінування, складає 10,3 тис. га.

На Донеччині цьогоріч розмінували 247 га сільгоспземель - Фото 1

В ОВА констатували, що нетехнічне обстеження земельних ділянок, яке передує безпосередньому очищенню від вибухонебезпечних предметів, проводять три неурядові оператори протимінної діяльності. Вони працюють на території восьми громад Донецької області.

Це представництво «ХАЛО ТРАСТ в Україні», благодійна організація «Благодійний фонд Швейцарський фонд з протимінної діяльності ФСД в Україні», ГО «Асоціація саперів України».

У повідомленні нагадали, що, враховуючи зміни до Порядку використання коштів за гуманітарне розмінування земель сільгосппризначення, аграрії можуть отримати компенсацію у розмірі 100% за фактично надані операторами протимінної діяльності платні послуги з розмінування земельних ділянок.

На Донеччині цьогоріч розмінували 247 га сільгоспземель - Фото 2

Податковим кодексом звільнені від оподаткування земельними податком суб’єкти господарювання, які працюють на території активних бойових дій. На територіях можливих бойових дій на підставі рішень військових адміністрацій про встановлення податкових пільг сільгоспвиробники не сплачують земельний податок та орендну плату за землі державної та комунальної власності, якщо земельні ділянки є потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, пояснили в ОВА.

Як повідомлялося, у січні – вересні 2024 року українські аграрії отримали від саперів понад 231 тис. га обстежених та очищених від мін сільгоспземель.

Фото: dn.gov.ua

Теги за темою
Земля
Джерело матеріала
loader
loader