Орбана скидають з п'єдесталу: опитування в Угорщині показало цікаві результати
Орбана скидають з п'єдесталу: опитування в Угорщині показало цікаві результати

Орбана скидають з п'єдесталу: опитування в Угорщині показало цікаві результати

Опозиція активізується перед майбутніми національними виборами.

Нещодавнє опитування в Угорщині показало несподівані результати для прем'єр-міністра Віктора Орбана, який керує країною вже 14 років. Вперше з 2010 року опозиційна партія випередила правлячу партію Орбана "Фідес" у підтримці виборців, які вже визначилися зі своїм вибором.

Скандальні заяви Віктора Орбана про Україну

У квітні 2023 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну неіснуючою країною у фінансовому плані. Мовляв, наша країна безпосередньо залежить від союзників, і якщо США та Європа припинять фінасування, війна одразу ж закінчиться. Раніше він стверджував, що "Україна стає нічийною землею".

У травні 2023 року Орбан цинічно заявив, що Закарпаття - це "давня угорська земля".

"Втрати українців - це наші втрати... Там живуть і угорці, частина України - це давня угорська земля, яка тепер належить Україні, і угорці існують там як корінне населення", - сказав Орбан в інтерв'ю радіо Kossuth.

У листопаді 2022 року Орбан потрапив у скандал, коли з'явився на матч національної збірної Угорщини з футболу в шарфі з українським Закарпаттям, таким чином натякнувши на анексію регіону.

Крім того, Угорщина систематично звинувачує Україну в нібито "порушенні прав національних меншин" на Закарпатті та намагається блокувати важливі ініціативи для співпраці Києва з Євросоюзом і НАТО.

Згідно з даними опитування, проведеного на початку жовтня дослідницьким центром 21 Research Center у Будапешті, Петер Мадьяр, лідер правоцентристської партії "Тиса", несподівано отримав 42% підтримки серед визначених виборців. Для порівняння, партія Орбана "Фідес" набрала 40%.

На загальнонаціональному рівні "Фідес" поки що зберігає першість із 29% підтримки, однак партія "Тиса" дихає їй у спину з 26%.

Опозиція активізується перед майбутніми національними виборами, які заплановані на початок 2026 року.

Орбан - інфографіка
Орбан - інфографіка / Главред, инфографика

Зростання популярності "Тиси" пояснюють загальним невдоволенням угорців політикою Орбана, а також тим, що інші опозиційні сили довго не могли об'єднатися проти "Фідес".

"Угорці надіслали повідомлення: з режимом Віктора Орбана покінчено", - заявив після публікації результатів опитування Мадьяр.

Водночас Орбан продовжує критикувати Європейський Союз, звинувачуючи його в намаганнях поставити на чолі Угорщини "маріонетковий уряд" під керівництвом Мадьяра, який нібито "закликатиме чужинців втручатися в угорські справи".

Останні новини про Угорщину

Як відомо, нещодавно Орбана злякав План перемоги України. На його думку, ЄС має переглянути "погано прораховану" стратегію щодо України.

А от за версією Politico, Орбан може заблокувати допомогу Україні, щоб допомогти Трампу.І навіть, якщо це призведе до підвищених витрат для ЄС.

Окрім цього, прем'єра Угорщини розкритикували за підтримку РФ. Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила з різкою критикою на його адресу через проросійську позицію і недостатню підтримку України.

Інші міжнародні новини:

Джерело матеріала
loader
loader