Росія готує наступ на Запоріжжі. Чого очікувати в найближчі тижні
Росія готує наступ на Запоріжжі. Чого очікувати в найближчі тижні

Росія готує наступ на Запоріжжі. Чого очікувати в найближчі тижні

Росія готує наступ на Запоріжжі. Чого очікувати в найближчі тижні

Мабуть, востаннє широка аудиторія читачів чула про події на Запоріжжі ще минулого року, коли тривали спроби контрнаступу ЗСУ. Або ж навесні, коли росіяни намагалися знов окупувати звільнене Роботине — єдиний населений пункт, який Силам оборони вдалося деокупувати в Запорізькій області 2023 року.

Однак тепер ця тенденція майже напевне зміниться. За даними джерел ZN.UA в Генштабі ЗСУ та ГУР, Росія готується до проведення масштабних наступальних дій, які розгорнуться, зокрема, й на Запорізькому напрямку на початку листопада.

Варто зазначити, що ще влітку поточного року росіяни визначали цей напрямок як непріоритетний. Про це свідчить принаймні те, що станом на липень 2024-го в зоні відповідальності угруповання військ «Восток» РФ, яке безпосередньо відповідало за оборону на Запорізькому напрямку, налічувалося лише 52 тисячі військових. Наприклад, угруповання військ «Днепр», яке діє західніше на Херсонщині, налічує близько 120 тисяч військових. Отже, можна констатувати, що на Запоріжжі тоді перебувало менш як 10% від усіх сил ворога, що належать до складу восьми основних угруповань в Україні (орієнтовно 550–600 тисяч військових).

Почасти ситуацію змінило й перекидання частини військ до Курської області після наступу там Сил оборони України. Однак ефект від цього був лише короткочасним. Уже на початку жовтня з’явилась інформація про можливий наступ росіян на Запорізькому напрямку. Також стало відомо про накопичення ворога на полігонах у Запорізькій області, а також у прилеглих до неї районах Донеччини.

Першим «тривожним дзвіночком» на Запорізькому напрямку стала спроба прориву ворога через дамбу в населеному пункті Кам’янське південніше Запоріжжя. Тут підрозділи ЗС РФ задіяли кілька невеликих розвідувальних груп і зайшли до населеного пункту, подолавши плавні невеликої водойми на околиці. Однак закріпитися їм не вдалося. Завдяки професійним діям 3-го полку ССО та суміжних підрозділів ворога було вибито з невеликого плацдарму впродовж кількох днів після його захоплення.

Poulet Volant/Х

Наступною спробою ворога атакувати на території Запорізької області став наступ поблизу села Приютне. Тут успіх 394-ї МСП та 336-ї ОБрМП ЗС РФ був обмежений, проте одну з ліній оборони ЗСУ ворогу захопити все ж таки вдалося. Про це свідчать, зокрема, фото та відео росіян із цього напрямку.

Однак варто відзначити й відмінну роботу Збройних сил на згаданій ділянці фронту: зокрема для ураження незначних наступальних сил ворога тут було задіяно РСЗВ Himars із касетними боєприпасами, що є доволі рідкісним випадком в умовах дефіциту БК для цих систем.

За даними джерел ZN.UA в Головному управлінні розвідки, в районі Приютного ворог має мету демонстративно зайти на територію Дніпропетровської області, до якої тут трохи більш як 10 кілометрів, і створити відповідну картинку для пропагандистських ЗМІ.

Інформацію про значне накопичення ворога в тилу Запорізької області підтверджують і в бригадах, які перебувають на цьому напрямку. ZN.UA вдалося поспілкуватися з 65-ю та 128-ю бригадами, які тримають оборону в районі Роботиного, західніше від нього та східніше, поблизу Гуляйполя.

Представник 65-ї ОМБр лейтенант Сергій Скібчик повідомив, що протягом останніх тижнів ворог справді значно активізувався, зокрема поблизу Роботиного: «Відчутно зросли промацування локальних ділянок нашої оборони. Противник застосовує різні тактики виявлення й розмінування наших мінних загороджень.

Для цього все літо росіяни скидали дронами запалювальні суміші; запускали одноразові літальні апарати, завданням яких було підпалити поля й посадки, щоб виявити позиції наших бійців і випалити міни. Будь-який рух на наших позиціях окупанти накривали з артилерії та мінометів, із авіації, закидали виявлені позиції КАБами та розбирали дронами», — каже Скібчик.

Цю інформацію підтверджують і в 128-й бригаді ЗСУ. Тут також бачать накопичення сил ворога й кажуть, що в смузі їхньої відповідальності значно почастішало застосування дронів, артилерії та інших засобів ураження. Збільшилася й кількість штурмів. Водночас росіяни використовують переважно малі штурмові групи, мотоцикли та багі.

За даними джерел ZN.UA, окупанти накопичують війська на полігонах поблизу окупованого Бердянська, сіл Солоне та Вовче (район Мелітополя), а також села Калинівка (Мелітопольський район). На сьогодні тут формуються штурмові сили з тих підрозділів, які раніше вже перебували на Запорізькому напрямку. Та з’являються й ознаки того, що на напрямок переміщено певну кількість інших частин угруповання військ «Днепр», яке утримує переважно окуповану Херсонщину.

Ця інформація не є новою для Збройних сил України. З початку жовтня зафіксовано мінімум два успішні ураження сил ворога на полігонах окупованої Запорізької області. В першому випадку касетна ракета ATACMS накрила підрозділ ворога під час підготовки взводу снайперів. У другому — аналогічною ракетою уражено місце тренування піхотних підрозділів ЗС РФ і знищено щонайменше кілька десятків окупантів.

Як уже зазначалося, накопичення та спроби дрібних атак Росії на Запорізькому напрямку є частиною значно масштабнішої наступальної операції, яка має стартувати на початку листопада. Згідно з планами ворога, вона має включати захоплення відразу кількох міст Донбасу та значне просування поблизу Гуляйполя для того, щоб вийти на кордон Дніпропетровської області. Зокрема ставиться мета підійти зі сходу та заходу до населеного пункту Велика Новосілка, розташованого на межі Донецької та Запорізької областей.

Утім, успіх росіян у такому широкомасштабному наступі наразі є дуже сумнівним. Станом на зараз на території Запорізької області зведено досить серйозні лінії фортифікацій. Цю інформацію підтверджують як закордонні OSINT-аналітики, так і представники 128-ї бригади ЗСУ, з якими я мав змогу поспілкуватися особисто. Однак росіяни справді можуть досягнути іншої мети: перекидання додаткових підрозділів ЗСУ на цей напрямок і відповідно послаблення інших ділянок фронту.

Водночас є актуальні проблеми, що можуть серйозно завадити проведенню оборонної операції на всій лінії зіткнення. За даними джерел ZN.UA в Генеральному штабі ЗСУ, з початку повномасштабного російського вторгнення сталося вже більш як 100 тисяч випадків самовільного залишення військовими своєї частини (СЗЧ), а протягом останніх кількох місяців цей відсоток зростає в геометричній прогресії. Такі кадрові проблеми можуть створити значні перепони під час ведення бойових дій із переважаючими сили ворога, які ставлять собі за мету окупувати якнайбільше українських територій до настання холодів та задіюють для цього найрізноманітніші інструменти: від залучення солдатів із Північної Кореї до переведення в піхоту підрозділів ракетних військ стратегічного призначення.

Намагання росіян вичавити максимум зі своєї літньо-осінньої наступальної кампанії зараз сягає піку та може ще загостритися найближчим часом. Тому утримання позицій Сил оборони до настання зимового періоду має бути нині основним завданням України. Завданням, що стоїть вище за проведення штурмових дій у Курській області та утримання території там за всяку ціну. Завданням, яке мотивувало б Головнокомандувача Сирського відмовитися від майже постійного перебування в Сумській області протягом останніх двох місяців і повернутися до повноцінного керування всіма підпорядкованими йому силами.

Максимально вкладаючись в оборону наявних рубежів в Україні саме на цьому часовому проміжку, українські війська та все українське суспільство убезпечать себе від потреби організувати оборону Дніпропетровської області, Слов’янсько-Краматорської агломерації та самого міста Запоріжжя вже в короткостроковій перспективі.

Джерело матеріала
loader
loader