«100% провина NVIDIA»: Дженсен Хуанг визнав помилку у дизайні Blackwell, TSMC допомогла її виправити
«100% провина NVIDIA»: Дженсен Хуанг визнав помилку у дизайні Blackwell, TSMC допомогла її виправити

«100% провина NVIDIA»: Дженсен Хуанг визнав помилку у дизайні Blackwell, TSMC допомогла її виправити

«100% провина NVIDIA»: Дженсен Хуанг визнав помилку у дизайні Blackwell, TSMC допомогла її виправити - Фото 1

Недолік дизайну графічного процесора NVIDIA Blackwell, що спричинили затримку постачання чипів ШІ, був виправлений. Вдосконалені B100 / B200 ось-ось надійдуть в масове виробництво.

Генеральний директор Дженсен Хуанг визнав, що недолік був повністю спричинений NVIDIA, заперечив провину TSMC, про яку ходили чутки, та підкреслив, що тайванський виробник допоміг виправити її вчасно.

«У нас був недолік дизайну Blackwell, він був функціональним, але недолік дизайну спричинив низький вихід. Це була 100% провина NVIDIA».

Коли з’явилися перші повідомлення про недолік дизайну, деякі ЗМІ повідомили, що винна TSMC, та припустили, що це може викликати напругу між NVIDIA та її партнером. За словами Хуанга, це не так, і проблема виникла через власні прорахунки NVIDIA. Він відкинув повідомлення про напруженість між двома компаніями як «фейкові новини».

«Для того, щоб комп’ютер Blackwell працював, сім різних типів чипів були розроблені з нуля, і їх потрібно було одночасно запустити у виробництво.
….
Те, що TSMC зробила, це допомогла нам виправити цю проблему з виходом [робочих чипів] та відновити виробництво Blackwell неймовірними темпами».

Графічні процесориNVIDIA Blackwell B100 і B200 з’єднують два чиплети за допомогою технології упаковки CoWoS-L від TSMC, яка спирається на інтерпозер RDL з локальними кремнієвими мостами (LSI). Розміщення цих мостів є критичним. Однак передбачувана невідповідність у властивостях теплового розширення між чиплетами GPU, мостами LSI, проміжним блоком RDL і підложкою спричинила деформацію системи та збій. NVIDIA була змушена модифікувати верхні металеві шари та нерівності кремнію GPU, щоб покращити продуктивність.

Для розв’язання таких проблем зазвичай потрібні близько 10 степінгів, кожен займає близько трьох місяців. Тому вражає швидкість, з якою NVIDIA та TSMC виправили GPU Blackwell. Виправлені графічні процесори Blackwell для штучного інтелекту та суперкомп’ютерів надійдуть у масове виробництво наприкінці жовтня, а постачання має розпочатися на початку наступного року.

Проте ще на початку цього року NVIDIA попередила, що для задовільнення попиту на її графічні процесори Blackwell серед основних постачальників хмарних послуг, таких як AWS, Google та Microsoft, все одно призведе до постачання якоїсь кількості початкових низькопродуктивних процесорів у 2024 році.

Джерела: Reuters, Tom’s Hardware

«100% провина NVIDIA»: Дженсен Хуанг визнав помилку у дизайні Blackwell, TSMC допомогла її виправити - Фото 2
Джерело матеріала
loader
loader