Без світла і зв'язку: росіяни можуть керувати станціями EcoFlow ЗСУ, як цьому завадити
Без світла і зв'язку: росіяни можуть керувати станціями EcoFlow ЗСУ, як цьому завадити

Без світла і зв'язку: росіяни можуть керувати станціями EcoFlow ЗСУ, як цьому завадити

Якщо не обмежити доступ, то будь-хто зі смартфоном може змінювати налаштування зарядних станцій. Дистриб'ютор EcoFlow в Україні назвав просте рішення, однак про нього мало хто знає.

Український військовий Володимир Зінченко звернув увагу, що фірмовий додаток дозволяє під’єднуватися до чужих зарядних станцій EcoFlow через Bluetooth та змінювати їх налаштування. Фокус довідався, чому це відбувається і як користувачі приладів можуть захиститися від втручання.

Володимир Зінченко зробив несподіване спостереження, проходячи повз житловий будинок – його смартфон зміг під’єднатися до кількох станцій EcoFlow з модельної лінійки DELTA, використовуючи Bluetooth, після чого отримав повний доступ до налаштувань станцій через мобільний інтернет.

"Тобто, доступ до адмінки не закритий, що наштовхує на неприємні висновки можливих дій, – зазначив автор у Facebook. – Хлопці військові, майте це на увазі".

У розмові з Фокусом Володимир Зінченко пояснив, що це доволі небезпечно для захисників України, адже багато підрозділів користуються пристроями Ecoflow у зоні бойових дій. Один раз під’єднавшись до станції через Bluetooth, користувач потім може змінювати налаштування через інтернет з будь-якого місця, давши доступ станції до глобальної мережі інтернет через домашній Wi-Fi.

Володимир Зінченко показав, як можна керувати чужими станціями EcoFlow
Фото: Facebook

Безпосередньо на лінії бойового зіткнення ворог може скористатися вразливістю і перед штурмом вимкнути живлення від зарядних станцій, позбавивши українських бійців освітлення та зв’язку. У тилових містах колаборанти можуть те ж саме зробити у штабі, якщо виникнуть перебої з електропостачанням і у командирів не буде генератора.

У коментарі до посту представник дистриб’ютора Ecoflow пояснив, що сторонній користувач може під'єднатися до зарядної станції тільки у тому випадку, якщо власник (користувач) станції не зареєстрував акаунт у застосунку EcoFlow Power a New World та не підв’язав його до свого пристрою. Якщо ж це зробити, то ніхто чужий не зможе під’єднатися до пристрою.

Детальніше про цю ситуацію Фокусу розповів Сергій Силін, brand-manager EcoFlow у компанії DroneUA, яка і є ексклюзивним дистриб'ютором і представником EcoFlow в Україні. Він каже, що військові вже зверталися із такою проблемою.

"Почнемо з того, що EcoFlow не розроблялися для військових операцій, а більше як прилад для відпочинку, подорожей або, в наступні роки, для забезпечення енергоживленням людей у побуті, яким це потрібно. Нині, якщо ви придбали станцію і під’єднали її до додатка, то таким чином прив’язали девайс до себе. Ніхто інший не зможе під’єднатися, якщо ви самі не додасте іншого користувача", – зазначив Сергій Силін.

За останні роки виробник Ecoflow зробив таким чином, що можна зареєструвати єдиного власника, який потім може поділитися доступом з іншими. Для цього потрібно додати адресу електронної пошти потрібного користувача. Щоб така функція точно була доступна у застосунку, потрібно оновити його до останньої версії.

Володимир Зінченко, своєю чергою, звернув увагу, що при підключенні до зарядної станції застосунок не пропонує зареєструватися, очевидно, це треба шукати і робити вручну через відповідний пункт меню. Зрештою, не всі користувачі знають про таку можливість і переваги, які дає авторизація.

"Якби не пускало без реєстрації – було б супер", – висловився Володимир.

Важливо ТОП 8 сонячних генераторів 2024 року від Jackery, Bluetti, Ecoflow: характеристики (відео)
Джерело матеріала
loader
loader