Чому не можна приймати подарунки 24 жовтня і навіщо пити узвар: прикмети та заборони на Афанасія
Чому не можна приймати подарунки 24 жовтня і навіщо пити узвар: прикмети та заборони на Афанасія

Чому не можна приймати подарунки 24 жовтня і навіщо пити узвар: прикмети та заборони на Афанасія

Цього дня віруючі православної церкви вшановують ікону Богородиці "Всіх скорботних Радість".

Інші назви свята: "Світець", "Скорботна Божа Мати", "День Арефи", "Афанасій".

Скорбна Божа Мати, Интернет-аукцион Мешок

Це чудовий день, щоб зайнятися рукоділлям, посидіти з подругами у кафе, поговорити. Раніше наші предки влаштовували такі посиденьки незаміжніх дівчат, на яких вони не лише займалися рукоділлям при світлі скіпки, а й багато говорили і навіть співали. Було повір'я, що при світлі скіпки всі викуті візерунки, птахи та трави можуть підказати дівчині про душу нареченого та любов. Найчастіше збиралися в будинку у вдови чи літньої жінки. Так їм допомагали, бо за користування будинком платили, приносили продукти. Адже, зазвичай, таким жінкам було складно жити без чоловіка.

На посиденьках перша частина – це урочна робота. Мати давала дівчині урок, у сенсі більше означає " завдання " . І дівчина мала виконати всю задану роботу. Але потім наставала друга частина, коли всі веселилися, танцювали, співали, грали. Хлопці приходили лише в обумовлений час. Вони вибирали собі наречених, а потім надсилали до їхніх будинків сватів.

Є й неприємні повір'я цього дня. Якщо 24 жовтня розбилося дзеркало, незабаром прийде велике лихо. Але є спосіб її запобігти. Для цього треба змістити всі уламки в одне місце і поставити навколо них на підлозі сім'ї церковних свічок. Їх запалюють, тричі обертаються навколо себе проти годинникової стрілки і задувають усі свічки одночасно. Віник, яким підмітали, уламки та свічки викиньте у безлюдному місці або закопайте. Підлогу потрібно вимити з додаванням святої води, а самому прийняти душ.

Розбите дзеркало, Flipboard

Також у цей день прийнято готувати узвар із сухофруктів, додавати до нього мед із минулого дня. Тоді напій позбавить багатьох хвороб. А щоб посилити ефект, потрібно перед тим, як пити його, помолитися перед іконою Богоматері. До речі, у Скорботної Божої матері просять захисту від скорботи та хвороб.

Узвар із прянощами, скріншот: YouTube

Що не можна робити сьогодні, 24 жовтня

У церковне свято 24 жовтня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, засудження та наклепу, лінощів, виступає проти жадібності, заздрощів, помсти та розпачу. Не можна відмовляти у допомозі тим, хто просить про неї.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: не радять приймати подарунки від незнайомих людей – це може бути небезпечним, і треба постаратися бути обережним із посудом, щоб не розбити його – за повір'ям, це до хвороб та проблем.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.

Джерело матеріала
loader