Десятки медійників постраждали у Криму з початку окупації, — Юрій Луканов
Десятки медійників постраждали у Криму з початку окупації, — Юрій Луканов

Десятки медійників постраждали у Криму з початку окупації, — Юрій Луканов

У тимчасово окупованому Криму набирає поширення переслідування росіянами журналістів за статтями про «дискредитацію» російської армії та «зловживання» свободою інформації

Журналіст, письменник, автор документальної книги «Пресувальна машина: як Росія знищила свободу медіа в Криму» Юрій Луканов нагадав про феномен громадянських журналістів в окупованому Криму, які замінили професійних журналістів і діяльність яких наразі фактично припинив окупаційний режим. 

Про це він розповів під час Третього парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи в Ризі, повідомляє ZMINA.

Також Юрій Луканов згадав про десятки медійників, які постраждали на півострові з початку окупації: зазнавали тортур, арештів, побиття, незаконного засудження з боку російської влади.

На заході також виступили керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко, голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, українська кримськотатарська журналістка, членкиня Меджлісу кримськотатарського народу, науковиця Гаяна Юксель.

Вікторія Нестеренко заявила, що найнебезпечнішою тенденцією для свободи слова в окупованому Криму залишаються сфабриковані кримінальні переслідування громадянських журналістів, спрямовані на подальше придушення будь-яких виявів альтернативної думки на півострові.

Серед нових ув’язнених з початку повномасштабного вторгнення — громадянська журналістка Ірина Данилович та троє кореспондентів об’єднання «Кримська солідарність», які робили стріми із судових засідань, — Вілен Темер’янов, Азіз Азізов і Рустем Османов.

Водночас набирає поширення переслідування окупантами журналістів за статтями про «дискредитацію» російської армії та «зловживання» свободою інформації. За неповних два роки правозахисники зафіксували щонайменше 15 судових рішень цього типу проти журналістів та блогерів.

Одним із прикладів цієї тенденції єпереслідування єдиної незалежної кримськотатарської газети Qirim, на працівників якої окупанти завели шість справ. Загальна сума штрафів за цими штрафами становить близько 10 тисяч євро.

Крім штрафів, у таких випадках у журналістів і блогерів зазвичай забирають усю робочу техніку під час обшуків. 

Як уточнила правозахисниця, загалом вже зафіксовано 18 випадків незаконного перешкоджання професійній діяльності журналістів, більшість із них припадає на 2022 рік, коли журналісти ще не змирилися з такими обмеженнями своїх прав.

Своєю чергою, голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник наголосила на постійному порушенні прав людини в Криму, зокрема щодо журналістів. Так, багато з тих, хто перебуває за ґратами й має серйозні проблеми зі здоров’ям, не отримують належної медичної допомоги, і це може загрожувати їхньому життю. Зокрема, це Амет Сулейманов, Ірина Данилович, Рустем Гугурик, Олександр Сізіков та інші.

Гаяна Юксель наголосила на ще двох небезпечних тенденціях, які спостерігаються в Криму протягом окупації: нав’язування думки, що ця територія завжди належала Росії, і масована мілітаризація півострова, зокрема дітей та підлітків.

За даними громадської організації «Кримськотатарський ресурсний центр» (КРЦ), на тимчасово захопленому півострові окупанти з початку 2024 року провели 131 арешт, 59 обшуків та 89 допитів, опитувань і «розмов».

Крім того, за інформацією КРЦ, у тимчасово окупованому Криму з 2014 року зафіксовано щонайменше 28 випадків переслідувань неповнолітніх. Детальніша інформація про кожний випадок переслідування та покарання підлітків — на сайті Кримського ресурсного центру.

У березні КРЦ повідомляв, що за період окупації Криму зафіксовано факти щодо 60 загиблих, 28 із них — представники кримськотатарського народу.

    Фото: ZMINA 

    Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

    До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

    Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
    Долучитись
    Теги за темою
    Крим Журналісти
    Джерело матеріала
    loader