Мовний омбудсмен заявив про час «наступальної українізації» в Україні
Мовний омбудсмен заявив про час «наступальної українізації» в Україні

Мовний омбудсмен заявив про час «наступальної українізації» в Україні

Нічого іншого, ніж наступальної українізації, яка прийшла на зміну лагідній, Україні не залишається. Таку думку висловив  в інтерв'ю "Українській правді" мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

- Наступальна українізація передбачає суворий контроль за дотриманням мовного закону в усіх без виключення сферах суспільного життя на території України. Раніше ми не могли вплинути, скажімо, на окремі медіа, тому що в повному обсязі не працювала стаття, яка передбачає обов’язковість української мови у сфері культури; не могли тиснути на сферу обслуговування – а це багатомільйонна спільнота користувачів і надавачів послуг, – та сьогодні такого вже немає, - пояснив свої слова Кремінь.

Він наголосив, що на сьогодні влада «має інструменти та важелі моніторингу, контролю і покарання кожного із суб’єктів господарювання».

Мовний омбудсмен також заявив, що від початку повномасштабного вторгнення рекордна кількість громадян перейшла на українську мову в окремих сферах. Частково населення продовжує спілкуватися недержавною у приватному спілкуванні, що не заборонено чинним законом.

- Є категорія осіб, які повністю перейшли на українську. Водночас суспільство почало більше звертати увагу на системні порушення мови у різних сферах, - сказав Кремінь, додавши, що завдяки цьому «виникла картинка, якою хоче користуватися російська пропаганда», - Ми бачимо, що української мови стало більше всюди, зокрема у сфері обслуговування.

  • 25 жовтня об 11:00 25-й раз українці напишуть радіодиктант національної єдності. До цієї події текст радіодиктанту написала Оксана Забужко – українська письменниця та есеїстка, а зачитає текст поет та музикант, а нині – військовослужбовець ЗСУ Павло Вишебаба. 
  • 2 жовтня стало відомо, що в і Івано-Франківську вже 90 волонтерів зголосились стати мовними інспекторами. 
Джерело матеріала
loader