США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства журналістки «Голосу Америки»
США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства журналістки «Голосу Америки»

США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства журналістки «Голосу Америки»

Спроба замаху на Масіх Алінеджад відбулася у 2022 році, через рік після спроби її викрадення.

Федеральна прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Рухоллі Базганді та ще трьом особам щодо змови з метою вбивства журналістки «Голосу Америки» Масіх Алінеджад у 2022 році. Про це повідомив «Голос Америки» із посиланням на судові документи.

У самому обвинувальному акті Базганді названо бригадним генералом КВІР. Минулого року Міністерство фінансів США ввело санкції проти нього та назвало співробітником контррозвідки і учасником змов з метою вбивства журналістів та інших осіб, які Тегеран вважає ворогами.

Алінеджад зі свого боку вважає, що висунуті звинувачення «показують, на що готова піти іранська влада, щоб змусити замовкнути її критиків».

Невдалий замах на життя журналістки, яка є критиком політику репресій жінок з боку режиму Ірану, стався через рік після спроби її викрадення у 2021 році. За даними ФБР, режим в Тегерані намагався вивезти журналістку в Іран.

У липні 2021 року Міністерство юстиції США оголосило, що федеральний суд Нью-Йорка оприлюднив звинувачення проти 5 іранців за участь у змові з метою викрадення. За даними федерального суду Нью-Йорка, керував змовою співробітник іранської розвідки Аліреза Шаварогі Фарахані.

Алінеджад перебуває під захистом уряду США і часто переїжджає з одного безпечного місця до іншого. Попри погрози, вона відмовляється припиняти свою роботу.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Іран
Джерело матеріала
loader
loader