У 10-12 класах буде сім обов'язкових предметів, решта – за профілем
У 10-12 класах буде сім обов'язкових предметів, решта – за профілем

У 10-12 класах буде сім обов'язкових предметів, решта – за профілем

Учні старшої профільної школи, що буде запроваджена в Україні у 2027 році, вивчатимуть сім обовʼязкових дисциплін. Інші шкільні предмети будуть вивчатися учнями залежно від вибору профілю навчання. Про це повідомила Oсвіта.ua з посиланням на Міністерство освіти і науки України.

Обов'язковими в старшій школі будуть українська мова, література, історія України, англійська мова, математика, фізична культура й захист України. Вибір предметів або курсів планують забезпечити завдяки навчальним програмам, над якими МОН уже почало працювати, а також створенню академічних ліцеїв. 

Очікується, що ліцеями будуть переважно великі заклади освіти з кількома паралелями старших класів. Завдяки цьому учнів можна буде обʼєднати в групи для вивчення різних предметів. Водночас що більше учнів на паралелі, то ширший вибір предметів може бути запропонований. Цей чинник є особливо актуальним для сільських шкіл і шкіл невеликих міст, де зазвичай замала кількість учнів не дає змоги організувати повноцінне профільне навчання.

Для допомоги учням у питанні вибору профілю у школах має бути запроваджена посада карʼєрного радника. За планом МОН, це будуть фахівці, які пройдуть спеціальну підготовку і займатимуться консультуванням підлітків, їхнім супроводом у процесі особистісного визначення та професійного становлення.

Окрім того, упродовж навчання в 10 класі у школярів буде змога змінити обраний профіль навчання, якщо вони зрозуміють, що помилилися з вибором. У 10 класі викладатиметься найменше «профільних» предметів і найбільше обовʼязкових для всіх учнів. В 11–12 класах кількість «профільних» і вибіркових уроків зросте.

  • 24 вересня Міністерство освіти і науки повідомило, що з 2027 року в Україні планується запровадити два типи навчання у старшій школі – академічний та профільний.
  • 23 вересня міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що з 2027 року школи в Україні перейдуть на 12-річну систему навчання. Це потрібно для того, щоб старшокласники приходили до університету більш підготовленими.
Теги за темою
Школа Освіта
Джерело матеріала
loader