Україна провалила політику з підтримки ВПО, люди повертаються в окупацію - депутатка
Україна провалила політику з підтримки ВПО, люди повертаються в окупацію - депутатка

Україна провалила політику з підтримки ВПО, люди повертаються в окупацію - депутатка

Люди не хочуть жити у злиднях без державної підтримки в Україні.

Державна політика у сфері підтримки внутрішньопереміщених осіб повністю провалена, через що все більше українців повертаються на тимчасово окуповані РФ території. 

Про це заявила очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

"Фактично державна політика в питанні підтримки ВПО повністю провалена , — написала Шуляк.

Вона пояснила, що внутрішньопереміщених осіб стає менше не тому, що вони знаходять новий дім на підконтрольній Україні території.

"Вони просто повертаються в окупацію. Роблять свій важкий вибір, опиняючись перед дилемою: жити в умовах окупації чи в злиднях без підтримки держави – вони повертаються на ТОТ", — зазначила Шуляк.

За її словами, головна і базова потреба ВПО — це власне житло, з чим повинні допомагати дві державні програми.

Допомога для громадян, які проживають в Україні і мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 грн
  • для інших осіб — 2000 грн

Хто з ВПО може втратити виплати восени

Аби зрозуміти, що родини і далі відповідають нормам діючої постанови (чи порядку отримання виплат), держава через управління соціального захисту протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин.

Виплати можуть втратити:

  • громадяни, які перебувають за кордоном понад 30 календарних днів без обґрунтованих та документально підтверджених причин
  • ВПО, які придбали квартиру, будинок чи ділянку на суму понад 100 000 грн (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету)
  • придбали новий транспортний засіб, від року випуску якого минуло менш ніж 5 років (крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби ЗСУ)
  • мають власне житло площею понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї на територіях, де не ведуться активні (можливі) бойові дії або які не є окупованими
  • придбали іноземну валюту на загальну суму понад 100 000 грн (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму понад 100 000 грн

Критерії для отримання права на виплату також не змінились: вони залишаються такими ж, якими були під час перепризначення допомоги для родин, які зверталися із заявами від березня 2024 року.

Нагадаємо, в Україні змінили правила для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Зокрема, уряд врегулював питання щодо недопущення виселення вразливих категорій ВПО із житла для тимчасового проживання.

Джерело матеріала
loader
loader