В Чернівецькій області стався землетрус магнітудою 3,1
В Чернівецькій області стався землетрус магнітудою 3,1

В Чернівецькій області стався землетрус магнітудою 3,1

У середу, 23 жовтня, ввечері на території Чернівецької області зафіксували землетрус магнітудою 3.1. Про це повідомляє Головний центр спеціального контролю.

- 23 жовтня о 18:08 на території Чернівецької області зафіксували землетрус магнітудою 3.1, на глибині 3 км.  Джерело землетрусу знаходилося в районі селища Ломачинці, Дністровського району. За класифікацією землетрусів відноситься до відчутних, - йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, поштовхи були відчутні в декількох районах. Значних руйнувань або постраждалих наразі не виявлено. Останній землетрус на території Чернівецької області був зареєстрований 22 вересня магнітудою 2,4. У цьому ж районі був 23 листопада минулого року. Тоді його магнітуда була 2,0.

Землетруси на Буковині не рідкість, оскільки гори Вранча, що в Румунії, розташовані за 300 кілометрів від Чернівців і вони становлять серйозну небезпеку. Науковці зазначають, що середньостатистична перерва між вранчівськими землетрусами - приблизно 37 років. Останній сильний землетрус у Чернівцях стався 4 березня 1977 року магнітудою 5-6. Тож Чернівці - у зоні прямих загроз. Один із найпотужніших розломів проходить за горою Цецино на глибині 40- 50 кілометрів. Два розломи перетинають центр Чернівців. Досить небезпечний Сторожинецький розлом.

Землетрус відчувається небагатьма людьми, які знаходяться всередині приміщення, просто неба - тільки в сприятливих умовах. Коливання подібні зі струсом, утвореним легкою вантажівкою. Уважні спостерігачі помічають легкі коливання легких предметів, трохи сильніше - на верхніх поверхах.

  • 4 жовтня стався землетрус у сейсмічному районі Вранча, що розташований на ділянці стиковки Румунії та України, що неподалік Ізмаїльського району.
  • 1 вересня у Чорному морі зафіксували землетрус поблизу берегів тимчасово окупованого українського Криму. Поштовхи були магнітудою 3,5 бала за шкалою Ріхтера. 
     
Теги за темою
Чернівецька область
Джерело матеріала
loader