У Норвегії законодавчо заборонять дітям до 15 років користуватися соціальними мережами
У Норвегії законодавчо заборонять дітям до 15 років користуватися соціальними мережами

У Норвегії законодавчо заборонять дітям до 15 років користуватися соціальними мережами

У Норвегії законодавчо заборонять дітям до 15 років користуватися соціальними мережами

Фахівці вважають, що соціальні мережі відводять молодших та середніх школярів убік від реального життя

Норвегія збирається ввести суворий віковий ценз на користування соціальними мережами - 15 років, оскільки уряд посилює кампанію проти технологічних компаній, які, за його словами, «борються з мозком маленьких дітей».

Про це пише The Guardian.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере визнав, що це буде «нелегка битва», але сказав, що політики повинні втрутитися, щоб захистити дітей від «влади алгоритмів». За його словами, платформи соціальних мереж використовуються індустрією не за призначенням і можуть зробити користувачів «одностайними й умиротвореними».

У цій скандинавській країні вже діє мінімальний віковий ценз у 13 років. Незважаючи на це, згідно з дослідженням норвезького управління ЗМІ, більше половини дев'ятирічних, 58% десятирічних і 72% одинадцятирічних дітей активно користуються соціальними мережами.

Уряд пообіцяв запровадити додаткові заходи захисту, щоб діти не могли обійти вікові обмеження, зокрема, внести поправки до Закону про персональні дані, щоб користувачі соціальних мереж мали досягти 15 років і тільки тоді мати право погоджуватися з тим, що платформа може обробляти їхні особисті дані, а також розробити бар'єр для перевірки віку користувачів соціальних мереж.

«Це досить сильний сигнал», - сказав прем'єр-міністр. - Діти мають бути захищені від шкідливого контенту в соціальних мережах».

Хоча він каже, що розуміє, що соціальні мережі можуть запропонувати самотнім дітям спільноту, самовираження не повинне бути у владі алгоритмів. «Навпаки, це може призвести до того, що ви станете самотніми й умиротвореними, адже на екрані все відбувається так швидко», - додав він.

Міністр у справах дітей і сімей Кьєрсті Топпе, яка зустрілася в Ставангері з батьками, що виступають за посилення правил поведінки дітей в Інтернеті, сказала, що цей захід також покликаний допомогти батькам. «Йдеться також про те, щоб дати батькам можливість сказати «ні». Ми знаємо, що багато людей дуже хочуть сказати «ні», але не відчувають, що можуть це зробити».

Раніше про заборону соціальних мереж для підлітків і дітей молодшого віку оголосила Австралія, заявивши, що блокуватиме доступ дітей до соціальних мереж та інших цифрових платформ. Вікове обмеження ще не визначено, але, найімовірніше, воно перебуватиме в діапазоні від 14 до 16 років.

Нагадаємо, Франція ввела тимчасову заборону на використання мобільних телефонів у школах для учнів віком до 15 років. Якщо «цифрову паузу» визнають успішною, із січня практику можуть розгорнути по всій країні. Участь в експерименті беруть майже дві сотні загальноосвітніх шкіл. На вході до закладу діти здають телефони. Заборона на використання пристроїв у школі діє в країні з 2018 року, проте раніше учням початкових і середніх шкіл було заборонено використовувати свої телефони в приміщеннях, але їх не вилучали.

Створена президентом Еммануелем Макроном комісія висловила стурбованість тим, що надмірне перебування дітей перед екранами чинить згубний вплив на їхнє здоров'я і розвиток.

В опублікованому в березні 140-сторінковому звіті зроблено висновок про наявність «дуже чіткого консенсусу щодо прямого й опосередкованого негативного впливу цифрових пристроїв на сон, сидячий спосіб життя, відсутність фізичної активності та ризику надмірної ваги й навіть ожиріння».

Джерело матеріала
loader
loader