Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні»
Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні»

Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні»

Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera підготував першу за час повномасштабної війни прем’єру – “Драконячі пісні”.

Про це повідомив журналістам генеральний директор, художній керівник театру Ігор Тулузов, передає кореспондент Укрінформу.

“Цей проєкт є дуже знаковим, індикативним для нас. З одного боку, він дійсно дає нам можливість реалізуватися як творчому національному колективу, а з іншого – ми проводимо експеримент, експеримент у таких важких умовах, у яких опинилася наша держава, і в яких усі колективи вимушені шукати нові напрямки діяльності. Це і дуже потужний творчий проєкт, і дуже важливий крок у нашій новій репертуарній політиці”, – сказав Тулузов.

Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні» - Фото 1 Харківська опера підготувала першу прем’єру воєнного часу «Драконячі пісні» / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Він наголосив, що цей проєкт є суто українським продуктом. Авторкою лібрето стала Жанна Чепела, балетмейстеркою-постановницею – Антоніна Радієвська. Автор музики – Максим Коломієць, єдиний український композитор, який пише для Metropolitan Opera.

“Починалося все з чудової музики Максима, яку я почула в інтернеті. Я “захворіла” нею, вона мене довгий час підтримувала. Я коли ми вже зустрілися з Антоніною, то зрозуміли, що саме ця музика має стати балетом, історією, яку ми хочемо розповісти, бо вона про нас самих сьогодні. Ми спочатку написали свої враження, яка історія у нас склалася, і – на диво – коли Максим надіслав нам свої нотатки до циклу, то виявилося, що ми все правильно зрозуміли і почули основні важливі речі. Це щастя – працювати з такими співтворцями. Це задоволення, насолода, якої нам бракувало два роки перебування за кордоном (частина колективу театру понад два роки перебуває в концертному турі, – ред.)”, – поділилася Чепела.

За словами Максима Коломійця, викладаючи альбом “Драконячі пісні” в інтернет, він не очікував, що ця музика може перетворитися на балетну постановку.

“Я дуже тішуся, що твір настільки підійшов. Я хочу подякувати Схід Opera за те, що вони не бояться експериментувати. Це потужний кейс у сучасній українській культурі, коли виникають колаборації”, – зазначив композитор.

Дизайнер Костянтин Пономарьов створив для постановки костюми, котрі, як він зазначив, “не ототожнюються з театром”.

Генеральна репетиція “Драконячих пісень” відбулася ввечері 24 жовтня, прем’єра пройде у Харкові 25 і 26 жовтня.

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera до дня народження Тараса Шевченка готує оперу-кабаре "ТГШ. Подорож у часі".

Джерело матеріала
loader