Росія надавала супутникові дані хуситам для обстрілів кораблів у Червоному морі, – WSJ
Росія надавала супутникові дані хуситам для обстрілів кораблів у Червоному морі, – WSJ

Росія надавала супутникові дані хуситам для обстрілів кораблів у Червоному морі, – WSJ

Стало відомо, що росіяни надавали єменським хуситам супутникові дані, щоб ті наводили ракети та дрони по кораблях. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

Що відомо про атаки хуситів у Червоному морі

Хусити – угруповання, яке підтримує Іран. Вони обстрілюють "головну артерію світової торгівлі", що стає причиною посилення дестабілізації в регіоні. Ці атаки призвели до збоїв у світовій торгівлі, адже суднам доводилося йти більш протяжними і дорожчими маршрутами навколо Африки.

Хусити, які почали свої напади наприкінці минулого року (2023 – 24 Канал) через війну в Газі, зрештою почали використовувати російські супутникові дані, коли вони збільшували свої удари,
– пише The Wall Street Journal із посиланням на особу, знайому з цим питанням, та двох європейських чиновників з питань оборони.

У виданні зауважують, що така співпраця Росії із хуситами показує, як далеко готовий зайти Путін, щоб підірвати економічний і політичний порядок на Заході.

WSJ також уточнило, що супутникові дані єменські бойовики-хусити отримували через членів іранського Корпусу вартових Ісламської революції. Окрім того, джерела WSJ повідомили, що цей іранський корпус "був включений до хуситів у Ємені".

До слова, бойовики свої атаки на комерційне судноплавство називають "знаком солідарності" з угрупованням ХАМАС у Секторі Гази, де ізраїльська армія проводить військову операцію.

У відповідь на атаки хуситів США та Європа обстрілюють об'єкти у Ємені. Загалом до квітня 2024 року Штатам довелося витратити приблизно 1 мільярд доларів, щоб знищувати безпілотники і ракети бойовиків у Червоному морі. Окрім того, США відправили туди бомбардувальники B-2 Spirit для завдання ударів по арсеналах хуситів.

Теги за темою
Росія війна
Джерело матеріала
loader
loader