Священний хітон: у Греції знайшли важливий артефакт Олександра Македонського
Священний хітон: у Греції знайшли важливий артефакт Олександра Македонського

Священний хітон: у Греції знайшли важливий артефакт Олександра Македонського

Священний хітон: у Греції знайшли важливий артефакт Олександра Македонського

Полководець міг прийняти такий хітон після перемоги над Дарієм ІІІ.

Археологи виявили у гробниці у Македонії фрагмент священного хітона, який може належати Олександру Македонському. Дослідники знайшли бавовняну тканину, забарвлену у пурпуровий колір. Це відповідає стародавнім описам сарапіса, церемоніального одягу перських царів, який Олександр прийняв після перемоги над Дарієм III, повідомляє Ancient Origins.

Тканину знайшли у золотому склепі Гробниці II разом із останками чоловіка та золотим дубовим вінком.

Дослідження провів Антоніс Барціокас із Університету Демокріта у Фракії з колегами. Після проведення серії хімічних, фізичних та мікроскопічних аналізів дослідницька група дійшла висновку, що тканина – це бавовна, рідкісний матеріал у той період.

Царську туніку, яку носив Олександр, було пофарбовано в «тирський пурпур». Це колір, який у багатьох культурах носили виключно королівські особи. Колір підкреслював його ранг та імператорське панування. Пурпур був рідкісною розкішшю, що символізує багатство, владу та божественність.

Археологи також виявили сліди хантита, матеріалу, який цінувався в Персії за свою сліпучу білизну, між шарами тканини. Це підтверджує теорію про те, що одяг мав «східне» походження.

Гробниця II, розташована у Великому кургані Вергіни в Македонії, викликає суперечки про особу того, хто в ній похований.

Це відкриття кидає виклик давньому переконанню, що артефакти, знайдені у Гробниці II, належали Філіпу II, батькові Олександра. Натомість вони могли належати самому Олександру або його єдинокровному братові Філіпу III Аррідею, який успадкував деякі королівські символи Олександра після його смерті.

У Гробниці II знайшли золоту діадему, скіпетр та золотий дубовий вінок, всі вони відповідають описам в історичних текстах регалій Олександра. Виявлення сарапіса стало важливим, оскільки цей одяг мав глибоке символічне значення при перському дворі.

Сарапіс – це пурпурна туніка з білою смугою по центру, яку носили виключно перські царі. Рішення Олександра надягти її було навмисним актом, що сигналізує про його перевагу над Перською імперією.

Раніше археологи заявили про те, що їм вдалося знайти останки батька, зведеного брата та сина Олександра Македонського. Вони лежать у трьох гробницях, розташованих у Греції.

Джерело матеріала
loader
loader