Трюдо пояснив, чому Канада не висилає російських дипломатів
Трюдо пояснив, чому Канада не висилає російських дипломатів

Трюдо пояснив, чому Канада не висилає російських дипломатів

Якщо Канада оголосить персонами нон грата російських дипломатів, і Росія відповість взаємно, то канадське посольство у РФ доведеться закрити.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо сказав під час слухань у парламенті.

“Мала кількість канадських дипломатів, які зараз перебувають у Росії, досягла рівня, за якого, у разі подальшого скорочення, ми можемо взагалі втратити дипломатичну присутність у Росії”, - відповів Трюдо на запитання, чому Канада не вислала жодного російського дипломата після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

За його словами, дипломатична місія Росії в Канаді, ймовірно, зможе функціонувати й у разі втрати кількох членів, що не можна сказати про канадську місію в РФ.

“На наше переконання, ми можемо зробити більше для України та заснованого на правилах порядку в світі, залишаючись у Росії, як Канада завжди робила, в тому числі під час Холодної війни”, - зазначив премʼєр-міністр.

Станом на липень у Росії працювали лише 17 канадських дипломатів, натомість у кількох дипломатичних місіях РФ у Канаді акредитовано майже 70 осіб. Конгрес українців Канади регулярно звертається до уряду із запитом щодо оголошення російських дипломатів персонами нон грата.

Як повідомлялося, востаннє Канада висилала російських дипломатів у 2018 році у відповідь на використання РФ нервово-паралітичної речовини в Британії.

Тоді Канада вислала чотирьох дипломатів РФ та відмовила в акредитації ще трьом. Росія відповіла, виславши чотирьох канадських дипломатів.

Джерело матеріала
loader