У білоруських в'язницях з політичних мотивів утримують щонайменше 12 українців - правозахисники
У білоруських в'язницях з політичних мотивів утримують щонайменше 12 українців - правозахисники

У білоруських в'язницях з політичних мотивів утримують щонайменше 12 українців - правозахисники

У білоруських в'язницях утримуються мінімум 12 громадян України, звинувачених у «агентурній діяльності», «шпигунстві» та за іншими політично мотивованими статтями.

Про це пише білоруський правозахисний центр «Вясна», передає Укрінформ.

З початком повномасштабної війни РФ в Україні, в Білорусіпосилився тиск на українців: їх затримують за адміністративними та кримінальними статтями, а на прикордонних пунктах проводяться ретельні допити та перевірки телефонів, пишуть правозахисники. Також українців у Білорусі почали переслідувати за «співпрацю з українськими спецслужбами». Фігурантами статей про «шпигунство» і «агентурну діяльність» стали щонайменше 8 громадян України. Джерелом інформації про такі справи найчастіше стають пропагандистські сюжети на білоруському ТВ. Судові процеси в основному відбуваються у закритому режимі.

Українського єгеря В'ячеслава Бородія затримали у Єльському районі Білорусі, який межує із Житомирською областю у вересні 2023 року, і звинуватили у «агентурній діяльності». Суд над ним почався у жовтні 2024 року.

22 жовтня у Мінському міському суді розпочався процес над Іваном Ліхолатом, - йому інкримінують шість статей, зокрема «тероризм» і «агентурну діяльність». Суд відбувається у закритому режимі.

10 липня 2024 року суд Бобруйський суд засудив Юрія Бандаренка 1,5 року колонії загального режиму за образу Лукашенка. Справа розглядалася у закритому режимі, тому подробиці переслідування чоловіка невідомі.

27 січня 2024 року в Кобрині за «агентську діяльність» було затримали діджея з України Артема Маковея. Брестський обласний суд 15 травня 2024 року засудив його до позбавлення волі на 6 років. У чому суть звинувачення невідомо, оскільки суд проходив у закритому режимі.

Марію Місюк звинуватили у «співпраці з українськими спецслужбами». Справа до суду не дійшла, актуальний процесуальний статус та місцезнаходження Марії невідомі.

Михайла Столярчука та Дмитра Гудика восени 2022 року звинуватили у «агентурній діяльності». Вони отримали на шість і п'ять років колонії відповідно.

Також за «агентурну діяльність» влітку 2023 року було засуджено Сергія Бойка. Термін невідомий.

15 лютого 2024 року розпочався суд над Андрієм Шмаєм, якого звинуватили у шпигунстві та агентурній діяльності. Вирок Андрію не відомий, як і місце його тримання. Андрій перебуває за ґратами з 19 січня 2023 року.

У березні 2024 року Олександра Котовича засудили до п'яти років позбавлення волі. Його звинуватили за кількома статтями, зокрема розпалювання ворожнечі і образа Лукашенка. Суть звинувачень невідома, але українця засудили до п'яти років колонії, які він відбуває у шкловській колонії №17.

Як повідомляв Укрінформ, Гомельський обласний суд 23 жовтня засудив двох українців – Сергія Кабарчука та його сина Павла – до 20 років виправної колонії посиленого режиму за планування вчинення терористичних актів у Росії та Білорусі.

Джерело матеріала
loader
loader