У Молдові затримано лідера угруповання, яке підозрюють у підкупі громадян на виборах
У Молдові затримано лідера угруповання, яке підозрюють у підкупі громадян на виборах

У Молдові затримано лідера угруповання, яке підозрюють у підкупі громадян на виборах

Поліція затримала лідера злочинного угруповання, що входить до організації проросійського олігарха-втікача Ілана Шора. Його підозрюють у підкупі громадян на виборах і референдумі про ЄС 20 жовтня в Молдові. Про це повідомляє NewsMaker.

Правоохоронці повідомили, що до них звернулася жителька молдовського міста Унген і повідомила, що отримала від місцевого лідера угруповання 1,5 тис. молдовських лей (близько 3,5 тис. грн) за те, щоб віддати свій голос за «конкретного кандидата» на президентських виборах і проголосувати проти курсу країни до Євросоюзу.

Поліція провела обшуки в домі та офісі підозрюваного – 26-річного місцевого жителя. Вони знайшли там списки довірених осіб, спостерігачів на виборчих дільницях, яким мали заплатити за вплив на вибір виборців. Чоловіка затримали на три доби.

За словами глави Генерального інспекторату поліції, кошти переказували з Росії через застосунок «Промсвязьбанку» (PSB). Схема підкупу виборців почала діяти наприкінці весни, але восени напередодні виборів і референдуму кількість переказів збільшилася.

Як відомо, 20 жовтня у Молдові пройшли вибори президента та референдум. Так, 21 жовтня Центральна виборча комісія Молдови підрахувала усі голоси виборців. Для визначення переможця на виборах президента знадобиться другий тур, оскільки жоден з 11 кандидатів не набрав більше ніж 50% голосів.

Також олігарх-утікач Ілан Шор заявив про намір юридично оскаржувати підсумки референдуму про вступ Молдови до Євросоюзу і президентських виборів. За словами Шора, розвиток ситуації залежатиме від підсумків другого туру президентських виборів. Також опозиція може оскаржити підсумки президентських виборів через рішення влади Молдови відкрити тільки дві виборчі дільниці в Росії.

Джерело матеріала
loader
loader