Навчальний рік почнеться за новими правилами: що змінюється для школярів та вчителів
Навчальний рік почнеться за новими правилами: що змінюється для школярів та вчителів

Навчальний рік почнеться за новими правилами: що змінюється для школярів та вчителів

З 1 вересня 2025 року в українських школах відбудеться низка змін, які вплинуть як на учнів, так і на вчителів. Основна мета змін — повернення до очного навчання та покращення дистанційної освіти, пише 24 канал.

Що зміниться з 1 вересня 2025 року

  1. Дистанційні класи Тепер мінімальна кількість учнів у дистанційному класі складатиме 20 осіб. Це стосується учнів з 1 по 9 клас, 1 по 11 клас або ліцеїв з 8 по 11 клас. Якщо школа не виконує вимоги, засновник може обрати одну школу, яка працюватиме без обмежень наповненості класів.

  2. Навчання для дітей за кордоном Діти, які перебувають за кордоном, можуть продовжувати навчання в Україні дистанційно, екстерном або на сімейній формі з українознавчим компонентом. Подвійне навчання — одночасно в українській та іноземній школах — не передбачене. Учні зможуть вивчати лише ті предмети, яких немає в місцевих школах, і за спеціальною програмою, затвердженою МОН.

  3. Навчання за місцем перебування Переміщені діти зможуть навчатися у школах за новим місцем проживання, якщо місцеві заклади працюють очно і є вільні місця. Якщо ж місця немає, вони можуть залишатися на дистанційному навчанні у своїх попередніх школах.

  4. Діти з тимчасово окупованих територій (ТОТ) Учні з ТОТ можуть продовжувати навчатися в своїх дистанційних класах або перейти до інших шкіл своєї області. Також для таких дітей доступний педагогічний патронаж — індивідуальна форма освіти, де вчитель формує з учнем графік занять і навчальну програму.

Педагогічний патронаж

Педагогічний патронаж передбачає, що учень працює індивідуально з вчителем, який допомагає скласти розклад та розробляє навчальний план. Початкова школа отримуватиме 5 годин на одного учня щотижня, базова — 8, а старша — 12 годин. МОН надасть приклади індивідуальних планів та рекомендації щодо патронажного навчання.

Школярі на уроці

Ці зміни мають допомогти школам адаптуватися до складних умов та забезпечити якісне навчання для всіх дітей, незалежно від їхнього місця проживання чи форми навчання.

Раніше ми повідомляли, Міносвіти оновило систему оцінювання.

Випускникам 2025 року готують великі зміни- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала
loader
loader