Українські журналісти та медіапрофесіонали перебувають на передньому краї боротьби з дезінформацією, – канадська дипломатка
Українські журналісти та медіапрофесіонали перебувають на передньому краї боротьби з дезінформацією, – канадська дипломатка

Українські журналісти та медіапрофесіонали перебувають на передньому краї боротьби з дезінформацією, – канадська дипломатка

Директорка департаменту програм з підтримання миру та стабілізації Міністерства міжнародних справ Канади Памела Мур виокремила важливу роль українських жінок у протидії російській дезінформації

Директорка департаменту програм з підтримання миру та стабілізації Міністерства міжнародних справ Канади Памела Мур вперше здійснила візит в Україну, щоб разом із командою та колегами з посольства Канади засвідчити важливість роботи з протидії пропаганді та дезінформації. Про це сьогодні, 25 жовтня, вона розповіла на відкритті конференції «ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля», організованої ГО «Інтерньюз Україна».

«Ми знаємо, що Росія координує кампанії дезінформації, розповсюджує хибні і спотворюючі наративи, щоб спотворювати інформаційне середовище. Ці кампанії маєють ціллю посіяти плутанину, сумяття, і ерозію довіри до демократії. Врешті, це наражає людські життя на ризик.

Націлювані кампанії дезінформації, спонсоровані державою (російською – ред.), намагаються підірвати мир, процвітання свободи, і загрожують дестабілізацією нашій міжнародній системі, базованій на правилах», – зазначила у виступі Памела Мур.

Канадська дипломатка запевнила: «Канада з народом України! Ми завжди підтримували демократію і права людини по всьому світу як в офлайні, так і в онлайні».

Памела Мур розповіла, що Канада використовує свої платформи на міжнародній арені, щоб висвітлювати викриту дезінфрмацію, спонсоровану російською державою, та реагувати на загрозу демократії, яка з цього походить.

«Ми розуміємо, що це дуже сильно впливає на Україну у поточних умовах.

Ми робимо це через різноманітні канали. Також через звязки з іншими урядами іних держав», – додала вона.

Памела Мур розповіла, що в Україні її команда підтримує проєкти ГО «Інтерньюз Україна», скеровані на посилення протидії російській дезінформації.

«Ми знаємо, що українські журналісти та медіапрофесіонали перебувають на передньому краї у боротьбі з дезінформацією, забезпечуючи, щоб українським громадянам надходила справжня інформація, здійснюючи перевірку і фактчекінг.

Важливо, що ви доносите історії окремих людей, щоб вони не загубилися, були висвітлені, щоб про них дізнався весь світ, і щоб весь світ дізнався про ті звірства, які коїть Росія в Україні.

Це дуже важлива роль: доносити правдиву інформацію. Ми ретельно спостерігаємо за вашою боротьбою та підтримуємо її», – звернулася виконавча директорка департаменту програм з підтримання миру та стабілізації Міністерства міжнародних справ Канади до українських журналістів.

Памела Мур акцентувала на гендерній складовій у боротьбі з дезінформацією. За її словами, українські жінки піднялися і мають свою роль у протистоянні російській агресії у різних площинах, у тому числі у сфері боротьби з дезінформацією, яких тут дуже багато.

«Ми підтримуємо це з нашого боку», – зазначила вона.

  • Читайте також: Стратегічні комунікації та медіаграмотність дають можливість Україні вистояти в інформаційній війні, — Ігор Соловей

Вона додала, що інновативні методи, які застосовує Україна у боротьбі з дезінформації надалі вивчатимуть у світі.

«Ми знаємо, що у вас унікальні, безпрецендентні методи боротьби з дезінформацією. Розробляються інновативні підходи, і у майбутньому весь світ буде вчитися у вас. Тож дякуємо вам за прокладання такого шляху», – сказала Памела Мур.

Зазначимо, у межах конференції ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля» відбудеться чотири дискусійні панелі:
  • Стан українського інфополя та дезінформаційні загрози в умовах війни.
  • Україна у глобальному інформаційному полі: як діяти у своїх інтересах попри ворожі маніпуляції.
  • Штучний інтелект як засіб протидії дезінформації.
  • Гендерна дезінформація: як росія впливає на наше інфополе, маніпулюючи питанням гендеру.

Конференція організована ГО «Інтерньюз-Україна» в межах проєкту «Зміцнення правдивості, прозорості та демократії для протидії дезінформації», що втілюється за підтримки уряду Канади.

Про інші події в межах Глобального тижня медіаграмотності читайте в публікації «Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі».

Фото: Юлія Лавришин

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Канада
Джерело матеріала
loader
loader