В Україні можуть «обнулити» бронь 40 000 військовозобов’язаних, — ЗМІ
В Україні можуть «обнулити» бронь 40 000 військовозобов’язаних, — ЗМІ

В Україні можуть «обнулити» бронь 40 000 військовозобов’язаних, — ЗМІ

Минулого тижня у «Дії» призупинили послугу електронного бронювання, яка буде недоступною принаймні до 15 листопада — на час, поки триває аудит, що, як припускають, був запущений «через зловживання підприємствами своїм правом».

.about-noa a{.

.about-noa a img{.

position: relative;.

margin-left: 20px;.

top: -2px;.

.about-noa a{.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC!.

Окрім того, що аудит може «обнулити» броні деяких працівників, саму процедуру бронювання можуть кардинально змінити.

Постанова Уряду від 23 жовтня передбачає, що компанії можуть позбавляти статусу критично важливих.

Перевірка розпочалась чи не одразу після слів Президента Зеленського, який був «незадоволений» тим, що відстрочку від мобілізації отримали 1,5 млн людей (до того ж, за словами деяких високопосадовців, кількість заброньованих зросла майже вдвічі «за пару місяців»).

Співрозмовник видання NV Бізнес, знайомий із ситуацією з бронюванням, каже, що вже у перші дні аудиту було виявлено понад 40 000 військовозобов’язаних, заброньованих з порушеннями — найбільші стосуються рівня заробітної плати:.

«Коли підприємство подає документи, то вказує велику зарплату.

А тільки-но отримує потрібний статус, там починають платити мінімалку».

Інший чиновник з команди Зеленського каже, що статус критичних підприємств внаслідок аудиту можуть втратити тисячі компаній.

«Щонайменше 20% компаній після аудиту з великою ймовірністю втратять статус критичних підприємств.

Це стосується тих, хто спочатку не мав би потрапити до цього списку.

Багато з цих компаній могли торгувати квотою на бронь», — каже він.

Інша проблема в тому, що підприємства, які дійсно потребують бронювання, не зможуть цього зробити у найближчі тижні й побоюються, що «ТЦК встане біля входу та мобілізує більшу частину працівників», тоді як робота зупиниться.

У липні, до прикладу, подібні збої у виробництві через масові перевірки ТЦК біля підприємства сталися на Криворізькому гірничо-металургійному комбінаті Arcelor.

NV Бізнес, зважаючи на інтерв’ю з наближеними до державних відомств особами, наводить кілька змін, які можуть бути запроваджені у процедурі бронювання після аудиту — зокрема й ту, яка прибере з переліку критично важливих підприємств ті, що платять працівникам менш ніж 19 тис.

грн на місяць, тоді як звіт про зарплати компанії мають надавати щомісячно.

Також можливий варіант з тим, щоб позбавити ОВА права надавати підприємствам статус критично важливих — або робити це спільно з ТЦК.

Так само можуть скоротити квоту на кількість заброньованих на критично важливих підприємствах (у військовій промисловості чи енергетиці) зі 100% до 70−90%.

Теги за темою
Україна війна
Джерело матеріала
loader