ООН: Світ знаходиться на шляху до катастрофічного рівня глобального потепління
ООН: Світ знаходиться на шляху до катастрофічного рівня глобального потепління

ООН: Світ знаходиться на шляху до катастрофічного рівня глобального потепління

Земля нагрівається, і годинник цокає. Згідно з новим звітом Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), Земля знаходиться на шляху до глобального підвищення температури на 3,1°C до кінця цього століття.

Це не просто абстрактна цифра. Це різниця між придатним для життя майбутнім і світом у кризі. Якщо людство хоче уникнути катастрофічного рівня глобального потепління, необхідно вже зараз різко скоротити викиди парникових газів. Останній щорічний звіт ЮНЕП не містить жодних застережень. Це нагадування про термінові дії, які необхідні для того, щоб утримати глобальне потепління в межах 1,5°C, які можна контролювати.

Глобальні викиди та кліматична катастрофа

Ситуація настільки ж похмура, як і звучить. Планета стоїть на порозі екологічної катастрофи, але це ще не вирішальний момент.

На майбутніх переговорах UN Cop29 в Баку, Азербайджан, країни будуть боротися з важким вибором. Це зустріч з високими ставками, оскільки країни прагнуть підвищити ставки в стратегіях боротьби зі зміною клімату, зокрема, шляхом забезпечення фінансової допомоги країнам, що розвиваються, для боротьби зі зміною клімату та скорочення розриву у викидах.

«Або лідери подолають розрив у викидах, або ми стрімко зануримося в кліматичну катастрофу, від якої найбільше постраждають найбідніші та найуразливіші верстви населення», — заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Гутерріш недвозначно прояснив варіанти: країни або скорочують розрив у викидах, або стрімко наближаються до кліматичної катастрофи, і ті, хто живе на межі, заплатять за це найбільшу ціну.

Паризька угода і глобальна температура

У Паризькій угоді 2015 року країни світу зобов’язалися обмежити зростання температури до рівня, значно нижчого за 2°C, з більш амбітною метою — обмежити потепління до 1,5°C порівняно з доіндустріальними часами. Хоча 1,5°C все ще залишається ризикованою ставкою, вона вважається межею, за якою ми зіткнемося з найсерйознішими наслідками зміни клімату.

У звіті ЮНЕП зазначається, що глобальні викиди парникових газів продовжують зростати: у 2023 році вони збільшаться на 1,3% порівняно з рівнем 2022 року. Експерти також з’ясували, що на країни G20 припадає 77% викидів.

Якщо нинішня політика продовжиться, планета рухається до глобального потепління на 3,1°C. Навіть якщо країни дотримуватимуться своїх кліматичних планів дій до 2030 року, на Землю чекає підвищення температури на 2,6-2,8°C. Проблема полягає в тому, що більшість країн не досягають цільових показників цих планів.

Стратегії обмеження зростання температури

Отже, який же план боротьби, щоб врятувати Землю від катастрофічного рівня глобального потепління? У ЮНЕП є кілька ідей. Перший крок полягає в тому, що країни повинні скоротити викиди парникових газів на 42% до 2030 року і на 57% до 2035 року.

Це не довільні цифри. Ці скорочення є науково обґрунтованими завдяки значному збільшенню потужностей відновлюваної енергетики, підвищенню енергоефективності та відмові від викопних видів палива. План також передбачає захист та відновлення природних середовищ існування, таких як ліси та мангрові зарості, які відіграють життєво важливу роль у поглинанні вуглецю.

Невідкладність скорочення викидів

Антоніу Гутерріш не стримувався, описуючи сувору реальність, з якою зіткнуться люди, якщо продовжать йти цим шляхом. «Нам потрібна глобальна мобілізація в небачених раніше масштабах і темпах — починаючи прямо зараз, до наступного раунду кліматичних зобов’язань, — інакше мета в 1,5°C скоро стане недосяжною, а її місце в реанімації займе температура значно нижче 2°C», — сказав Гутерріш.

Він підкреслив нагальність скорочення викидів парникових газів, подолання залежності від викопного палива, прискорення впровадження відновлюваних джерел енергії та припинення вирубки лісів. Гутерріш також обговорив встановлення нових фінансових цілей для Cop29, щоб вивільнити значні кошти для країн, що розвиваються, для боротьби зі зміною клімату.

Пом’якшення наслідків зміни клімату за допомогою технологій

Технологічні інновації дають надію на тлі викликів, пов’язаних зі зміною клімату. Досягнення в галузі відновлюваної енергетики, такої як сонячна, вітрова та гідроенергетика, зменшують залежність від викопних видів палива. Удосконалені акумуляторні батареї та технологія «розумних мереж» керують розподілом і використанням енергії.

Штучний інтелект та аналіз даних оптимізують використання енергії та зменшують кількість відходів, а технології уловлювання вуглецю зменшують викиди в промисловості. Ці інновації потребують значних інвестицій та глобальної командної роботи для успішного впровадження, що підкреслює необхідність міжнародного партнерства та обміну знаннями.

Індивідуальні та громадські дії

У той час як урядова політика та технологічні досягнення змінюють правила гри у боротьбі зі зміною клімату, дії окремих людей та громад є вирішальною частиною пазла. Роблячи свідомий вибір, наприклад, зменшуючи споживання енергії, мінімізуючи відходи та обираючи екологічно чисті види транспорту, люди можуть зменшити свій вуглецевий слід.

Громадські ініціативи, такі як озеленення міст, висаджування дерев та місцеві енергетичні кооперативи, є каталізаторами низових імпульсів для змін у навколишньому середовищі. Ці висхідні рухи розширюють можливості громадян і сприяють формуванню культури сталого розвитку, віддзеркалюючи думку про те, що кожна маленька дія має значення, а колективні зусилля призводять до значного впливу на довкілля.

Запобігання катастрофічному глобальному потеплінню

Країни потребують рішучих дій, щоб уникнути кліматичної катастрофи. За словами Інгер Андерсен, виконавчого директора ЮНЕП, навіть якщо країни перевищать цільовий показник у 1,5°C, людство повинно прагнути до нульового, сталого та процвітаючого світу.

«Навіть якщо світ перевищить 1,5°C — а шанси на це зростають з кожним днем — ми повинні продовжувати прагнути до нульового, сталого і процвітаючого світу», — сказав Андерсон.

«Кожна частка градуса, якої вдалося уникнути, має значення з погляду врятованих життів, захищеної економіки, уникнення збитків, збереження біорізноманіття та здатності швидко знизити будь-яке перевищення температури», — сказав Андерсон.

Джерело матеріала
loader