Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому
Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому

Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому

Під час дії воєнного стану в Україні чоловіки призовного віку зобов'язані завжди мати при собі важливі документи. Це не лише паспорт громадянина України, але й військовий квиток та інші документи, які можуть бути потрібні для вирішення індивідуальних питань, наприклад, довідки про навчання або медичні довідки.

Про це наголошує юрист Дмитро Франчук, зазначаючи, що недотримання цих вимог може призвести до неприємних наслідків для чоловіків призовного віку.

Якщо під час зустрічі з працівниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки чоловік не зможе показати необхідні документи, це може створити труднощі у визначенні його військово-облікового статусу. Відсутність документів може викликати кілька наслідків:

  1. Ідентифікація у відділенні. Працівники ТЦК можуть запросити чоловіка пройти до відділення для з'ясування його особи.

    Суперечка між ТЦК та чоловіком

  2. Повістка на явку до ТЦК. Якщо чоловік є військовозобов'язаним і не має документів, йому можуть виписати повістку для уточнення даних або проходження медичної комісії.

  3. Повторний виклик до ТЦК. Чоловіка можуть попросити прийти з усіма необхідними документами.

  4. Адміністративна відповідальність. У деяких випадках відсутність документів може розглядатися як порушення правил військового обліку, що може призвести до штрафу.

  5. Примусова доставка до ТЦК. Якщо чоловік ухиляється від виконання військових обов’язків, його можуть примусово доставити до ТЦК за рішенням суду.

Якщо ви випадково забули документи вдома, юрист радить зберігати спокій і пояснити ситуацію працівникам ТЦК. Попросіть призначити іншу зустріч, а також запишіть контактні дані працівника та час наступної зустрічі. До цього часу зберіть усі необхідні документи.

Дмитро Франчук наголошує, що всі дії з боку представників ТЦК мають відповідати чинному законодавству. Якщо у вас немає документів на момент перевірки, найкращим рішенням буде співпраця з військкоматами і пояснення ситуації.

Раніше ми розповідали про облави ТЦК: розкрили, як планують маршрути

Також, депутат закликав змінити підхід до мобілізації: що треба зробити

Джерело матеріала
loader