Відмова від повістки поштою: коли чекати на штраф і як не втратити майно
Відмова від повістки поштою: коли чекати на штраф і як не втратити майно

Відмова від повістки поштою: коли чекати на штраф і як не втратити майно

На військовозобов’язаних не будуть накладати штраф автоматично після неприйняття повістки, проте ризик адміністративного стягнення залишається. Про це повідомила партнерка адвокатської компанії “Leshchenko, Doroshenko & Partners” Лідія Карплюк.

Вона зазначила, що відмова від повістки або її неприйняття не призводить до миттєвого накладення штрафу, однак це не звільняє особу від відповідальності.

Адвокатка пояснила, що у випадку, коли особа не з'явилася в Територіальний центр комплектування у визначену дату через неприйняття повістки, вважається, що її було належним чином повідомлено. Якщо громадянин не прийшов у вказаний день, ТЦК розпочинає формування матеріалів про адміністративне правопорушення. Це може статися навіть у випадках, коли особа не знала, що мала з'явитися. Надалі керівник ТЦК має право скласти постанову про адміністративне правопорушення, яке сталося через ігнорування повістки.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Після підписання постанови керівником ТЦК особі буде накладене адміністративне стягнення у вигляді штрафу, який повинен бути сплачений протягом 15 днів з моменту отримання постанови. Якщо громадянин не погоджується з накладенням штрафу, у нього є можливість оскаржити це рішення в судовому порядку, наприклад, через неналежне оформлення документів.

Карплюк також підкреслила, що у разі ігнорування постанови і несплати штрафу справа буде передана до державної виконавчої служби. У такому випадку на майно боржника можуть накласти арешт, включно з коштами на його банківських рахунках.

Адвокатка рекомендує громадянам слідкувати за інформацією щодо можливих штрафів через Єдиний реєстр боржників або Автоматизовану систему виконавчих проваджень. Це дозволить уникнути неприємних сюрпризів та дізнатися про відкриття виконавчого провадження, суму заборгованості і способи її погашення.

Раніше ми розповідали, що ухилянтам приготували заочні штрафи: ТЦК навіть не шукатиме

Також, чи можуть ТЦК накладати штрафи на місці або забирати особисті речі: юрист дав пояснення

Джерело матеріала
loader
loader