Романтична драма «Час жити»: як навчити себе цінувати кожну мить
Романтична драма «Час жити»: як навчити себе цінувати кожну мить

Романтична драма «Час жити»: як навчити себе цінувати кожну мить

Дещо втомлюєшся від великих та гучних прем’єр, супергероїв та фантастичних проєктів. Хочеться чогось, знаєте, такого людського, теплого, щирого – про почуття, в яких би ми могли пізнати самих себе. Тим більше, що осінь, і вже не зайдуть яскраві історії, потрібно дещо сентиментально-щемке, з легким серпанком суму.

Саме такою є романтична драма «Час жити», що зараз іде в українських кінотеатрах. Просто трепетна розповідь про двох людей, просто їхнє життя протягом декількох років, коли вони разом переживали і горе, і радість, разом долали труднощі, разом боролись за те, що важливе саме для них.

За сюжетом шеф-кухарка Алмуд (Флоренс П’ю) збиває вночі автомобілем айтівця Тобіаса (Ендрю Гарфілд), який незрозуміло що робив вночі на трасі в одному халаті. Аварія призводить до зародження почуття між цими двома дуже різними людьми. І для них обох дати цим почуттям перерости у щось більше – серйозний крок, задля якого треба багато чим пожертвувати.

Та зрештою утворюється сім’я, народжується прекрасна дівчинка. Новий виклик, з яким зіштовхуються герої - хвороба Алмуд. І її бажання залишити по собі пам’ять, поклавши всі сили на те, щоб перемогти у престижному конкурсі. Вибрати між славою та сім’єю теж непросто. Алмуд доведеться ухвалювати непросте рішення, а Тобіасу бути готовим підтримати її вибір. І тут найголовніше – чи усвідомить пара цінність кожного моменту, які дало їм життя, щоб жодна хвилина не пропала даремно.

Таких трепетних «осінніх» фільмів існує багато. Той же «Солодкий листопад» з Шарліз Терон та Кіану Рівзом, чи «Осінь у Нью-Йорку» з Вайноною Райдер та Річардом Гіром. Чим відрізняється «Час жити»? Чому в нього досить високі рейтинги (7,3 на IMBd)? 

По-перше, це талановитий дует Ендрю Гарфілда та Флоренс П’ю. Фанати акторів давно мріяли побачити фільм, де б ці двоє зіграли закоханих. І ось це сталось. Деякі критики закидають, що, нажаль, вони не побачили «хімії» між персонажами Гарфілда та П’ю. Але, коли нам розповідають історію не про шалену пристрасть, а про те, щоб знайти партнера, який би дійсно був з нами «і в горі, і в радості», надмірні емоції лише заважатимуть. Актори грають від душі, а між їхніми персонажами з’являється дещо набагато важливіше за пристрасне кохання: відповідальність одне за одного.

По-друге, тут фактично змінились ролі між чоловіком та жінкою. В центрі картини – Алмут, її біль, її перемоги, її розчарування, зрештою, це її хвороба і її боротьба. Для Тобіаса залишається лише бути тим, хто підтримує, переживає, піклується навіть в побутових речах, займаючись вихованням доньки та хатніми справами. Ми звикли, що це чоловіки ідуть на якісь подвиги, а їхні обраниці виконують роль емоційної підтримки.  «Час жити» - своєрідний час гендерних змін.

По-третє, нам показують дуже затишну британську атмосферу – події відбуваються, то у великому місті з чортовими заторами та неправильним паркуванням через брак місця, але й з парками розваг та ресторанами, то пасторальний заміський будиночок, де можна власноруч збирати яйця від курей, збирати у лісі ароматні трави для нових рецептів і жити спокійним сімейним життям.

По-четверте, «Час жити» водночас і пригнічує, і надихає. Ні, цей фільм не змусить вас ридати, витираючи хусточкою очі. Він поставить вас перед важким питанням «як ти хочеш прожити це життя і яким ти хочеш, щоб люди тебе запам’ятали?». Фільм нагадує нам, що всі ми смертні (особливо, в наших умовах) і що кожен день треба обирати те, що найважливіше, власне те, ради чого й варто жити.

З недоліків можна назвати заплутану послідовність. Сюжет розвивається не лінійно, а перескакує з однієї події на іншу зовсім не хронологічному порядку. Можливо, в деяких картинах цей прийом і відіграє значну роль, але тут лише вводить в легкий ступор: чому, наприклад,  ось вже майже доросла дитина, а тут Алмут лише збиває Тобіаса машиною.

Країна: Франція, Велика Британія

Режисер: Джон Кроулі («Бруклін», «Щиголь»)

В головних ролях: Флоренс П’ю («Оппенгеймер», «Сонцестояння», «Чорна вдова»), Ендрю Гарфілд (дилогія «Людина-павук», «Соціальна мережа»).

Тривалість: 01:40

Романтична драма «Час жити»: як навчити себе цінувати кожну мить - Фото 1
Теги за темою
Кіно
Джерело матеріала
loader
loader