Важливе питання: чи може опікун офіційно працевлаштуватися
Важливе питання: чи може опікун офіційно працевлаштуватися

Важливе питання: чи може опікун офіційно працевлаштуватися

Важливе питання: чи може опікун офіційно працевлаштуватися

Відповідь дала експертка.

Через війну, яку розпочала Росія, питання оформлення опіки в Україні стало особливо актуальним. Юристка Тіна Клецько розповіла, чи може опікун офіційно працевлаштуватися та хто не може оформити опіку.

Особливості встановлення опіки

Встановлюється за рішенням судових органів влади (обовʼязковим учасником в таких справах як заінтересована особа є орган опіки та піклування), якщо особа була визнана повністю недієздатною.

Встановлюється за рішенням територіальних органів опіки та піклування, якщо опіка стосується малолітнього громадянина віком до 14 років.

Припиняється в момент поновлення цивільної дієздатності громадянина, або якщо малолітня особа досягає 14 років (оскільки тоді встановлюється піклування), або якщо малолітню особу передають батькам чи майбутнім усиновлювачам.

Права опікуна: самостійно визначати способи здійснення опікунства за особою, але при цьому не порушуючи приписи чинного законодавства; давати згоду на проведення процедури усиновлення малолітньої особи; одноосібно вирішувати на що витрачати державну допомогу, яка надається з будь-яких доходів підопічного (пенсії, аліментів тощо); представляти інтереси підопічного в різних установах та організаціях.

Обов’язки опікуна: створення належних побутових умов для підопічного, а також забезпечення його постійним доглядом та лікуванням; здійснення правочинів від імені та в інтересах підопічного; забезпечення належного захисту законних прав та інтересів підопічного; вживання заходів щодо збереження майна підопічного.

За власним бажанням громадянин може припинити здійснювати опіку над недієздатною чи малолітньою особою.

Критерії за яких особа не може бути опікуном

  • Якщо вона була раніше позбавлена батьківських прав та не планує їх поновлювати в майбутньому;
  • Якщо її поведінка суперечить законним інтересам особи, що потребує встановлення опіки над собою;
  • Якщо вона не досягла повноліття (18-річного віку);
  • Якщо її дієздатність було обмежена або особу визнано повністю недієздатною за рішенням судових органів влади;
  • Якщо вона потребує лікування, оскільки має наркологічну, алкогольну чи будь-яку іншу залежність;
  • Якщо вона раніше вже була опікуном та з її вини опікунство над особою було припинено;
  • Якщо вона вчинила кримінальне правопорушення, що підлягає кваліфікації як тяжкий злочин, основне покарання якого передбачає - або штраф в розмірі не більше 25000 НМДГ, або позбавлення волі не більше як на 10 років. При цьому важливим є фактором, щоб особу було саме засуджено за скоєння відповідного тяжкого злочину.

Чи може опікун офіційно працювати

У законодавстві України відсутні будь-які заборони на одномоментне провадження опіки за громадянином, а також можливості офіційного працевлаштування та отримання грошового забезпечення.

Крім цього, опікун за виконання своїх обов’язків не отримує від держави будь-яких грошових коштів, оскільки здійснює свою діяльність на безоплатній основі, а тому він навіть зобов’язаний працювати офіційно, оскільки повинен повноцінно утримувати недієздатну чи малолітню особу до моменту припинення опікунства.

Нагадаємо, хто може стати опікуном дитини та які етапи для цього треба пройти.

Джерело матеріала
loader
loader