Вчені дослідили, що золото дурнів, або пірит, прискорює глобальне потепління
Вчені дослідили, що золото дурнів, або пірит, прискорює глобальне потепління

Вчені дослідили, що золото дурнів, або пірит, прискорює глобальне потепління

Золото дурнів, або пірит, які часто плутають з істинним золотом, виявилися не лише безцінним для видобувачів, а й серйозною загрозою для навколишнього середовища. Останні дослідження, проведені в Канадських Скелястих горах, показали, що вивітрювання порід, що створює пірит, прискорюється зі зростанням температури, викликаючи потужний зворотний зв’язок, сприяє збільшенню викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Вивітрювання таких порід, як пірит, відомих як золото дурнів, виділяє вуглекислий газ. Завдяки вивітрюванню викиди вуглекислого газу з басейну річки Маккензі в Канаді можуть подвоїтися до 2100 року, що еквівалентно половині поточних річних викидів авіаційної промисловості країни, як показало нове дослідження, опубліковане в журналі Science Advances.

Сульфідні мінерали, такі як пірит, вступають у реакцію з киснем та іншими мінералами, виділяючи сульфат і вуглекислий газ. Оскільки потепління призводить до танення арктичної вічної мерзлоти, дедалі більше порід вивітрюються, створюючи позитивний зворотний зв’язок у викидах. Вчені вважають, що викиди вуглекислого газу прискорюються в міру потепління регіону.

Вчені досі не знають, чи є природні чинники уповільнення в цій петлі зворотного зв’язку клімату, але краще розуміння того, як змінюватимуться темпи вивітрювання і викиди вуглекислого газу у відповідь на підвищення температури і зміни навколишнього середовища, має вирішальне значення для прогнозування майбутнього потепління.

Вчені вивчили записи про концентрацію сульфатів, а вони, як і вуглекислий газ, є продуктом вивітрювання сульфідів, і відповідні температури з 23 місць у басейні річки Маккензі, найбільшої в Канаді.

Fullscreen
Вивітрювання порід у Канадських Скелястих горах прискорюється зі зростанням температури, створюючи петлю зворотного зв’язку, яка сприяє викиду ще більшої кількості вуглекислого газу в атмосферу
Фото: Live Science

Учені виявили, що кількість сульфату швидко збільшувалася зі зростанням температури. За останні 60 років температура зросла на 2,3 градуса Цельсія, а вивітрювання сульфідів — на 45%. Ці хімічні реакції відбуваються найшвидше в гірських районах, де скелі руйнуються водою, і найповільніше в низинних регіонах, де торф утворює захисний шар між скелями та повітрям, кажуть учені.

Поки що точні масштаби проблеми невідомі. Вважається, що сульфідні породи існують по всій Арктиці, включно з Канадськими Скелястими горами, Шпіцбергеном і Гренландією, але їхні концентрації залишаються недостатньо вивченими. Крім того, можуть бути й інші чинники, як-от менше танення вічної мерзлоти або більше утворення ґрунту, які можуть уповільнити вивітрювання.

Подібні процеси, як кажуть учені, відбуваються не лише в Арктиці. Вони посилюються в інших місцях, де породи були оголені через вирубку лісів і зміни землекористування, наприклад, в Альпах.

Хоча цикл зворотного зв’язку вивітрювання є важливим джерелом викидів в атмосферу в досліджуваному регіоні, це, ймовірно, менша проблема, ніж викиди метану і вуглекислого газу через танення вічної мерзлоти, кажуть учені.

Пірит або золото дурнів, як показало одне з досліджень, виявився ціннішим металом, ніж вважалося. У покладах піриту в США було виявлено літій — один із найцінніших на сьогоднішній день хімічних елементів.

Теги за темою
Канада
Джерело матеріала
loader