Гігантська структура в космосі кидає виклик існуючим розумінням Всесвіту: що це
Гігантська структура в космосі кидає виклик існуючим розумінням Всесвіту: що це

Гігантська структура в космосі кидає виклик існуючим розумінням Всесвіту: що це

Гігантська структура в космосі кидає виклик існуючим розумінням Всесвіту: що це

Дослідники виявили гігантське кільце галактик.

Вчені виявили гігантську структуру в космосі, яка кидає виклик існуючим уявленням про те, як розвивався наш Всесвіт. Дослідники виявили майже ідеальне кільце галактик діаметром 1,3 мільярда світлових років, яке знаходиться на відстані 6,9 мільярда світлових років від нас. І воно не відповідає жодній відомій структурі чи механізму формування, повідомляє Science Alert.

Структура отримала назву Велике кільце. І її існування вказує на те, що вченим, ймовірно, потрібно внести поправки до стандартної моделі космології.

Відкриття було зроблено групою астрономів під керівництвом Алексії Лопес із Університету Центрального Ланкаширу. Це друга гігантська структура, виявлена Лопес та її колегами. Перша, яка називається Гігантською дугою, насправді знаходиться в тій же частині неба, на тій самій відстані. Відкриття дуги спантеличило вчених, виявлення ж Кільця лише розширює цю таємницю.

«Жодну з цих двох надвеликих структур не можна легко пояснити у нашому нинішньому розумінні Всесвіту. І їхні надвеликі розміри, відмінні форми та космологічна близькість, безумовно, мають говорити нам про щось важливе — але про що саме?»», — сказала Лопес.

Їхній безпосередній зв'язок, ймовірно, криється в баріонній акустичній осциляції (БАО). Це гігантські кругові скупчення галактик, виявлені у всьому космосі. Насправді це сфери, скам'янілості акустичних хвиль, які поширювалися по ранньому Всесвіту, а потім замерзали, коли простір став настільки розсіяним, що акустичні хвилі більше не могли переміщатися.

Але Велике кільце – це не БАО. У всіх БАО фіксований розмір – близько мільярда світлових років у діаметрі. А ретельне вивчення Великого кільця показує, що воно більше схоже на форму штопора, вирівняного таким чином, що він виглядає як кільце.

«Космологи обчислюють поточну теоретичну межу розміру структур в 1,2 мільярда світлових років, проте обидві ці структури набагато більші — Гігантська дуга майже втричі більша, а коло Великого кільця можна порівняти з довжиною Гігантської дуги», - заявила Лопес.

Поточна модель еволюції Всесвіту найкраще відповідає процесам, що спостерігаються в ньому. Але є деякі особливості, які вона може пояснити.

Існують інші моделі, які були висунуті для пояснення цих особливостей. Але вони також мають суттєві прогалини. Наприклад, одна з них, конформна циклічна космологія Роджера Пенроуза, припускає, що Всесвіт проходить через нескінченні цикли розширення Великого вибуху. І в ній передбачається існування кільцевих структур.

Інша можливість полягає в тому, що структури є типом топологічного дефекту тканини простору-часу, відомого як космічні струни. Вважається, що вони схожі на зморшки шириною з протон, які виникли в ранньому Всесвіті, коли простір-час розтягнувся, а потім застигли на місці.

Але на даний момент ніхто не може пояснити, як з'явилися Велике кільце та Гігантська дуга.

Раніше вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили клас галактик, який кидає виклик навіть наймайстернішим істотам, здатним до мімікрії. Вони спантеличують астрономів, оскільки виглядають як абсолютно різні об'єкти.

Джерело матеріала
loader