Мінус сотні мільйонів у бюджеті країни: правоохоронці розслідують, як нардеп Шаповалов допомагав бізнес-партнеру ухилятися від податків - ЗМІ
Мінус сотні мільйонів у бюджеті країни: правоохоронці розслідують, як нардеп Шаповалов допомагав бізнес-партнеру ухилятися від податків - ЗМІ

Мінус сотні мільйонів у бюджеті країни: правоохоронці розслідують, як нардеп Шаповалов допомагав бізнес-партнеру ухилятися від податків - ЗМІ

Не зважаючи на повномасштабну війну, в Україні продовжує функціонувати бізнес, який співпрацює з компаніями країни-агресора.

Про це пише сайт Акценти . Публікуємо текст без правок та коментарів.

Бізнесмени, які прагнуть заробити ще більше грошей на крові, знаходять різні шляхи, укладаючи тіньові угоди та оминаючи закон заради власної вигоди.

Однак подібні корупційні схеми нерідко лобіюють і «прикривають» народні обранці, які перебувають при владі. Таку схему викрили правоохоронці на Полтавщині.

Як нардеп сприяв торгівлі з Росією під час війни

За даними правоохоронців, на території Полтавської області вже кілька років діє організована група, учасникам якої було повідомлено про підозру за ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.

Головним організатором цієї схеми є кременчуцький бізнесмен Віталій Марченко, який є засновником кількох фірм: ТОВ «Енергоресурс», ТОВ «Центроград Кременчук», ТОВ «Альфа груп 77». Крім того, він контролює групу компаній під назвою "VM-Group".

До складу організованої групи також входять кілька виконавців, які обіймають керівні посади на різних підприємствах:

  • Юлія Колесникова – директор ТОВ «Торговий дім «Кременчук».
  • Алексей Михайлик – директор ООО «Интерего».
  • Сергій Лоцкін – директор ТОВ «Стандарт Оіл Компані».
  • Директором ТОВ «Азарес» є Павло Хмелик.

Отже, за даними правоохоронців, Марченко створив широку мережу компаній для приховання незаконної діяльності. У цю мережу входять як зазначені вище підприємства, і інші компанії, які фактично контролює бізнесмен.

Особи, які управляють цими компаніями, діяли у змові з представниками латвійських фірм (SIA Euro Energo Company, Dinaz Holding, Dinazis), власники яких мають зв'язки з РФ. Використовуючи підконтрольні підприємства, вони імпортували акцизний товар — метанол, маскуючи його під виглядом розчинників через європейські країни (зокрема через фіктивні підприємства у Словаччині, Чехії та Латвії).

Схема полягала в наступному: метанол завозився залізницею з Росії та Білорусії на паливні склади в країнах Європи. Використовуючи підроблені документи про походження продукції, під керівництвом Марченка підприємства ввозили підакцизний товар в Україну. Потім його доставляли на власні склади у Кременчуці (Полтавська область), де метанол використовувався для нелегального виробництва пального.

Продукцію продавали підприємствам реального сектору, щоб створити фіктивний податковий кредит та уникнути сплати податків.

Проходять слідчі дії та експертизи, частину недоплачених податків вже офіційно підтверджено. Так, експерти Київського відділення «Інституту судових експертиз ім. М.С. Бокаріус» провели дев'ять судово-економічних експертиз. Вони підтвердили, що дев'ять підприємств штучно занижували податкові зобов'язання з ПДВ на загальну суму 182 мільйони гривень.

Але найцікавіше, що ця корупційна складова існувала з 2019 по 2023 рік завдяки народному депутату та місцевій владі Кременчука. Як встановили правоохоронці, Марченко вступив у злочинну змову з народним депутатом 9-го скликання від партії «За майбутнє» Юрієм Шаповаловим та мером Кременчука Віталієм Малецьким, також членом цієї партії.

Нардеп Шаповалов є довготривалим компаньйоном Марченка, адже лобіює інтереси групи компаній VM Group у контролюючих органах та органах державної влади.

При цьому дивно, що правопорушення розслідується лише у розрізі несплати податків, адже йдеться не лише про ухилення від оподаткування, а й про свідому торгівлю з агресором. Але чи є чинні провадження в СБУ проти чинного нардепа та його бізнес-партнера, з'ясувати поки що не вдалося. При цьому НАБУ, до «юрисдикції» яких належить розгляд справи з народним депутатом серед головних фігурантів, поки що теж не поспішає розкривати його ім'я. Бездіяльність БЕБ теж вражає, адже зараз цифри збитків від несплати податків становлять 70% бюджету Кременчука.

Сімейний клан та «кумівство»

Юрій Шаповалов, Віталій Малецький та Віталій Марченко завдяки родинним зв'язкам встигли налагодити цілу «сімейну сітку», яка освоює левову частку бюджету міста Кременчука.

Так, Шаповалов, використовуючи свої корупційні зв'язки, у тому числі з мером Кременчука Малецьким (який є кумом Марченком), допомагав підприємствам із груп, що належать Марченку, «VM-Groupe» вигравати тендери на постачання нафтопродуктів, таких як бензин і дизельне паливо для комунального підприємства. Благоустрій Кременчука». Протягом 2023-2024 років ТОВ «Азарес» уклало 35 договорів із цим комунальним підприємством на загальну суму 15 млн. грн.

Згідно з тендерною документацією, Азарес має постачати бензин А-95 виробництва Кременчуцького НПЗ та дизельне паливо виробництва Helenic Petroleum (Греція). Проте компанія постачала пальне власного виробництва, яке, звісно, ​​не відповідало вимогам якості та стандартам.

Марченко, Шаповалова та мера Кременчука пов'язують стосунки через дружину бізнесмена – так їхні особисті та ділові інтереси переплітаються в одну тісну мережу впливу у місті.

У свою чергу, сестра народного депутата Шаповалова – Ірина Мовчан – керує кількома підприємствами та володіє значними активами, зокрема вона заснувала низку компаній у Полтавській області ФОКСТРОТ-СЕРВІС», ТОВ «СОФТ ЕНЕРДЖІ», ТОВ «ТРК «АЛЮР», ТОВ «ТРК "Пріоритет"). Відомо також, що у природоохоронній зоні на березі Дніпра у Кременчуці ведеться забудова на ділянці, що її орендує підприємство «АПІЛАК».

Її син, Олексій Мовчан, вирішив піти стопами свого родича і завдяки родинним зв'язкам отримав мандат народного депутата від партії «Слуга народу».

Тим часом Юрій Шаповалов, обіймаючи посаду секретаря Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у Верховній Раді, також використовує своє службове становище для особистого збагачення та кришування угод бізнес-партенрів.

За рішенням Кременчуцького міськвиконкому, його підконтрольній компанії «СОФТ ЕНЕРДЖІ» встановлено тариф на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел, для бюджетних установ Кременчука. Цей тариф складає 4 021 грн за Гкал (з ПДВ), що вище за тарифи інших підприємств, що надають подібні послуги.

Клієнтами «СОФТ ЕНЕРДЖІ» є місцеві лікарні та навчальні заклади, такі як «Лікарня інтенсивного лікування Кременчуцька», дитяча лікарня, лікарня відновного лікування та медичний коледж. До того ж компанія Шаповалова отримує допомогу від міста у вигляді деревини, яка використовується для виробництва палетів, які застосовують як альтернативне паливо. Ця підтримка дозволяє "СОФТ ЕНЕРДЖІ" знижувати власні витрати.

Таким чином, народний депутат Юрій Шаповалов та його компаньйони, які однією рукою нібито шукали можливості для поповнення державного бюджету, насправді іншою рукою обкрадали його.


Джерело матеріала
loader
loader